Ange ditt sökord

Utifrån resultaten kunde forskarna bland annat se att unga människor upp till ungefär 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden. Foto: Shutterstock

Utifrån resultaten kunde forskarna bland annat se att unga människor upp till ungefär 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden. Foto: Shutterstock

Sov länge på helgen – det kan löna sig!

Om du har sovit dåligt under veckan går det faktiskt att sova ikapp under helgen.

Annons:

Det visar en ny studie.

Sömnlängdens betydelse för överlevnad

Forskningen bygger bland annat på en studie av 43 000 personer i Sverige och frågan forskarna ställde sig var hur åldern påverkar sömnlängdens betydelse för ens överlevnad.

Utifrån resultaten kunde forskarna bland annat se att unga människor upp till ungefär 65 års ålder påverkades mest av sömnlängden, exempelvis såg man att de som sov udner fem timmar och över åtta timmar per natt hade en ökad ris kför att dö.

Måttligt förhöjd men tydlig risk

Torbjörn Åkerstedt är professorn i psykologi som har forskat mycket på sömn och som även ligger bakom den aktuella studien. Till Sveriges radio säger han att man inte ska vara orolig om man tillhör kategorierna där sömnlängden påverkar överlevnad.

Samtidigt kommenterar Torbjörn Åkerstedt att även om risken är måttligt förhöjd så är den tydlig, vad som däremot är oklart är sambandet som man inte har lyckats identifiera än.

Går att motverka

Det går faktiskt att motverka den ökade dödligheten för forskarna såg även att de som sov för lite under veckorna men som passade påa tt sova längre på helgen minskade risken för att dö.

Torbjörn Åkerstedt bekräftar teorin om att det verkar som att man kan kompensera med att sova ikapp på helgen och att även om det säkert finns en övre gräns man inte är medveten om än är det i varje fall bättre tat öka på lite sömn på helgen än att inte göra det alls.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: