Ange ditt sökord

Bästa skyddet är solglasögon med UV-skydd. Trots det har nära fyra av tio svenskar inte för vana att använda solglasögon en solig sommardag. Foto: Shutterstock

Bästa skyddet är solglasögon med UV-skydd. Trots det har nära fyra av tio svenskar inte för vana att använda solglasögon en solig sommardag. Foto: Shutterstock

Solens strålar kan orsaka ögonsjukdomar – därför bör du använda solglasögon

Trots solens skadliga UV-strålning använder fyra av tio svenskar inte solglasögon. Solens UV-strålar kan orsaka ögonsjukdomar eller skador på ögonen. Det bästa skyddet är solglasögon men det gäller att använda rätt sorts solglasögon

Annons:

.

Många svenskar använder trots risken för skador inte solglasögon alls sommartid, det visar en färsk Sifo-undersökning.

Stor okunskap

Undersökningen visar även att det finns stor okunskap om riskerna med UV-strålning när det kommer till ögonskador. Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är två av de vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med.

Att dessa ögonsjukdomar kan orsakas av UV-strålning är något majoriteten av svenskarna, 60 procent, inte är medvetna om.

Bästa skyddet är solglasögon – men få använder det

Det överlägset bästa skyddet mot solens UV-strålar är att använda solglasögon med UV-skydd. Trots det har nära fyra av tio svenskar, 38 procent, inte för vana att använda solglasögon en solig sommardag. Om fler skulle använda solglasögon med UV-skydd skulle färre drabbas av ögonsjukdomar i framtiden.

I kombination med okunskapen kring riskerna med UV-strålning och ögonhälsan menar Synskadades Riksförbund att det finns ett viktigt upplysningsarbete att göra, något man nu har valt att göra i samarbete med en stor optikerkedja och som går under namnet “Tillsammans för en bättre ögonhälsa”.

– Kunskaperna och medvetenheten måste förbättras om att risken för ögonsjukdomar ökar när vi utsätter våra ögon för solljus och UV-strålning. Att använda solglasögon som skyddar från UV-strålning är ett effektivt skydd, säger Neven Milivojevic, intressepolitisk chef på Synskadades Riksförbund.

Fakta – Därför använder vi solglasögon:

  • 91 procent använder solglasögon för att undvika att bli bländade.
  • 18 procent för att se snygga och coola ut.
  • 12 procent för att undvika ögonsjukdomar.
  • 3 procent för att undvika att bli igenkänd.
  • 3 procent för att inte visa vad de tittar på.

(Flera svarsalternativ var möjliga)

Viktigt med rätt sorts solglasögon

Alla solglasögon har inte UV-skydd och därför rekommenderas att du köper solglasögon som dels har så kallad CE-märkning men också som har just UV-skydd. Vilka solglasögon du väljer kan även variera beroende på situation, om du kör bil eller är ute till havs kan du behöva en viss typ av solglasögon.

Undersökningen visar även om 20 procent har köpt sina solglasögon i klädbutik och 21 procent i mataffär, besinmack, på marknad, av strandförsäljare eller på annat inköpsställe så har nära hälften, 48 procent, köpt sina solglasögon hos en optiker.

Tre goda råd

  • Använd solglasögon! Extra viktigt när man är på sjön, på en sandstrand eller i andra miljöer där solens strålar reflekteras. Ögonen är som mest utsatta för UV-strålning under tidig förmiddag och sen eftermiddag.
  • CE-märkning är en garant för fullgott UV-skydd.
  • Gå till en optiker. Där kan du få professionell hjälp och får garanterat solglasögon som skyddar mot UV-strålning.

Hos optikern kan du få hjälp och råd om vilka solglasögon just du ska välja och du vet att de har UV-skydd. Oavsett vilken modell du köper och vart du köper dom bör solglasögonen alltid ha ett UV-skydd för att skydda mot solens starka strålar. Samtidigt, glöm inte att även skydda resten av kroppen mot solens starka strålar!

Fakta CE-märkning

CE-märkning är en produktmärkning inom främst EU men även inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’). En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö och att föreskriven kontrollprocedur har följts. För många produkter ansvarar tillverkaren själv för att kraven är uppfyllda. För vissa produkter med höga krav på säkerhet ska ett speciellt kontrollorgan säkerställa att kraven efterlevs

Annons:

Källor:

Sifo/Specsavers Sifo-undersökningen gjordes genom webbintervjuer under perioden 20-25 april 2018, totalt intervjuades 1 066 personer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: