Ange ditt sökord

En skelning innebär att ögonen inte tittar åt samma håll. Foto: Shutterstock

En skelning innebär att ögonen inte tittar åt samma håll. Foto: Shutterstock

Skelningar (heterofori, esofori, hypofori)

När musklerna i ögonen inte fungerar som de ska och inte är samspelta så kallar man det för skelningar. I de flesta fall så börjar skelningen i barndomen.

Annons:

Den vanligaste skelningen är att man har ena ögat still men det andra ögat pekar inåt eller nedåt. Om man helt plötsligt skulle börjar skela som vuxen beror det på att en av ögonmusklerna eller flera av ögonmusklerna har blivit skadade eller till och med förlamade.

Allmänt om skelningar

Skelning innebär att man inte kan rikta ögonen åt samma håll. Ibland pekar ögonen åt motsatta håll, ibland pekar ett av ögonen inåt eller utåt. Det är inte alltid man vet varför man får tillståndet, men ofta är det ärftligt eller hör ihop med brytningsfel.

Om man har en skelning när man är vuxen så kan den ha funnits där sedan barndomen, men dold. Man kan ändå ha levt hela livet utan några besvär. Tillståndet kan bero på stress eller en sjukdom till och med vanlig trötthet kan orsaka den och då ge besvär. På senare år har dold skelning blivit mycket vanligare. Man tror att detta beror på en ökad ansträngning av ögonen, detta på grund av mer jobb framför en datorskärm.

Orsaker 

Det är inte alltid man vet varför man får besvären. I många fall kan det bero på ärftlighet eller en annan ögondefekt. Till exempel om man är närsynt. I enstaka fall kan det vara en följd av en sjukdom eller en skada. Om man exempelvis har ett ärr på det ena ögats näthinna så kan det resultera i en synnedsättning. Det kan i sin tur leda till att man skelar. Det beror på att man inte fixerar blicken lika bra med ett öga med dålig syn.

När ska man söka vård?

Skulle man helt plötsligt börja skela eller se dubbelt och besvären dessutom inte går över inom några timmar så måste man kontakta en vårdcentral.

Om man har en dold skelning så är det väldigt ovanligt att det upptäcks vid en synundersökning. Det är viktigt att kontakta vårdcentralen om man misstänker skelning eftersom det kan ligga till grund för värre sjukdomar.

Undersökning av skelningar

Ögonläkaren analyserar ögonens rörlighet. Detta görs för att kunna se vilka av musklerna som inte fungerar som de ska. Man kollar även om det finns någon annan anledning till varför personen skelar.

Skulle det vara så att tillståndet är orsakad av en förlamning av olika muskler i ögonen så måste detta utredas tillsammans med en allmänläkare. Allmänläkaren kollar om det isåfall finns någon form av cirkulationsrubbningar. Skulle det vara fallet kan det kunna vara nödvändigt med att kontrollera blodtrycket. Man gör då även en analys av blodet och urinet. Dessutom görs det röntgenundersökningar.

Behandling av skelningar

För att kunna behandla tillståndet måste man veta vad den beror på. Skulle det bero på en cirkulationsrubbning så brukar det försvinna inom några månader. Skulle det bero på något annat använder man ibland ett muskelavslappnande medel för at få ögonmusklerna att bli mer samspelta. I andra fall kan man förbättra synfel som skelningen orsakar med hjälp av glasögon.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: