Ange ditt sökord

Snuskiga pingviner fördröjde forskningsrön

Snuskiga pingviner fördröjde forskningsrön

För närmare ett sekel sedan uppfattade forskare pingvinernas sexliv på Antarktis så chockerande att man valde att inte publicera de observationer som då gjordes.

Annons:

Det är forskaren George Murray Levicks anteckningar som Natural History Museum nu, hundra år senare, valt att publicera. Levick uppfattade till exempel pingvinernas sexliv som “depraverat”. Det skriver bland annat Svenska Dagbladet i sin nätupplaga.

“Fasansfulla” observationer

Bland observationerna under expeditionen fanns bland annat tecken på sexuellt tvång, övergrepp och inslag av homosexualitet.

En annan observation George Murray Levick gjorde var att hanpingviner ibland hade sex med döda honor. Detta upprörde honom så till den grad att den observationen skrevs ner på grekiska, inte engelska, i hans anteckningsblock.

Levick var en av forskarna på Robert Scotts otursföljda expedition till Antarktis som bland annat slutade med att Scott själv fick sätta livet till. Levick överlevde dock strapatserna på expeditionen och väl tillbaka i England försökte han publicera sina studier. 

Omoraliska pingviner inget för samtidens England

Trots sitt rykte som känd biolog och något av en pionjär inom just pingvinforskning var Levicks observationer inget för samtidens England. 

Man lät dock ett hundratal forskare få se dokumentationen men någon offentlig publicering blev det inte. En av de då mer svårbegripliga delarna var just inslagen av nekrofili.

Missförstånd och feltolkning

I ett uttalande till BBC säger dock Douglas Russel, intendent vid Natural History Museum att det hela kan röra sig om ett missförstånd och en missriktad tolkning.

Döda pingviner kan hamna i samma ställning som parningställningen och det kan vara så att hanfåglarna under parningstiden helt enkelt inte kan skilja på döda eller levande honor.

Det som chockerade samtiden var att man liknande beteendet vid människors och därför upprördes så av resultaten. Istället konstaterar Douglas Russel att pingviner är fåglar och deras beteende ska bedömas utifrån detta. 

Nu ställs de handskrivna dokumenten ut på Natural History Museum och tiden får avslöja om resultaten fortfarande chockar nutidens engelsmän.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.