Ange ditt sökord

Prostatit kallas de olika besvär som män kan få med prostatakörteln. Foto: Shutterstock

Prostatit kallas de olika besvär som män kan få med prostatakörteln. Foto: Shutterstock

Prostatit – symtom, orsak och behandling

Ordet prostatit används som samlingsnamn för inflammationer i prostatakörteln. Prostatit finns i två olika typer; en akut och en kronisk. Den kroniska typen är den allra vanligaste, och den innebär att besvären har funnits en längre period. Prostatit är ett vanligt besvär. De som har prostatit blir oftast friska, ibland tar det dock en lång tid innan man blir av med besvären.

Annons:

Prostatit är en inflammation i prostatakörteln. Prostatakörteln ligger runt omkring urinröret just där urinröret lämnar urinblåsan och fortsätter ut i penisen. Prostatans uppgift är att bilda transportvätska för spermierna. När prostatan blir inflammerad kan körteln svullna, bli öm och mjukare i konsistensen. Inflammationen kan också påverka omgivande vävnader, som till exempel musklerna i bäckenbotten.

Orsaker till prostatit

Akut prostatit uppstår alltid på grund av bakterier. Det är ett relativt ovanligt tillstånd.

Den kroniska prostatiten är  mycket vanligare och besvären brukar komma och gå. Ofta kommer besvären långsamt och håller i sig en tid, upp till några veckor eller månader, för att sedan bli bättre under en period. På grund av smärtor i bäckenbotten och från ljumskarna kan det ibland bli svårt att sätta sig ner. Den kroniska prostatiten orsakas sällan av bakterier. Det är inte alltid man vet vad som orsakade den kroniska prostatiten.

Symtom vid prostatit

Det vanligaste symtomet är smärta i ryggslutet och underlivet. Smärtan strålar oftast ned mot lårens insidor och ut i pungen eller penisen. Vissa män känner även smärta under utlösning. Andra områden som kan göra ont är mellan pung och ändtarm. Det kan göra ont att sitta och i ovanligare fall kan det även vara svårt att kissa. Vid akut prostatit kommer symtomen snabbare, är kraftigare och man får oftast även feber och frossa.

Behandling vid prostatit

Ett enkelt sätt att mildra besvären är att hålla underlivet varmt, ha regelbunden sädesutlösning och försöka att inte bli förstoppad. Förstoppning kan nämligen leda till att avföringen trycker på prostatan och orsakar smärta.

Vid akut smärta brukar antibiotika ge goda resultat men vid kroniska besvär är resultaten mer osäkra. Om prostatit inte skulle bero på bakterier så kommer medicinen inte att hjälpa. Vid sådana fall brukar besvären försvinna av sig själv. Trots att man har blivit av med sina besvär så kan man ibland känna av dem så långt som flera år efteråt.

Oftast behandlar man bara symtomen genom till exempel smärtstillande medicin eller en medicin för att underlätta kissandet. Skulle man misstänka sjukdomen så kan man alltid ta kontakt med sin vårdcentral. Om man däremot har en stark smärta i underlivet och även hög feber så är det viktigt att söka vård hos en akutmottagning direkt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: