Ange ditt sökord

Prostatit kallas de olika besvär som män kan få med prostatakörteln. Foto: Shutterstock

Prostatit kallas de olika besvär som män kan få med prostatakörteln. Foto: Shutterstock

Prostatit

Annons:

Ordet prostatit används som samlingsnamn för olika besvär i prostatakörteln som sitter placerad i mannens könsorgan. Prostatit finns i olika form, en akut form och en kronisk. Den kroniska sorten är den allra vanligaste, och den innebär att besvären har funnits en längre period. Kronisk bäckensmärta är ett annat namn för denna åkomma. Varför man får sjukdomen är ganska okänt, men tros bero på olika sorters bakterier. Den akuta formen kommer snabbt och beror inte alltid på bakterier.

Sjukdomen är ett vanligt besvär och de som har prostatit blir oftast friska, ibland tar det dock en lång tid innan man blir av med besvären. Prostatit är en inflammation i prostatakörteln. Prostatakörteln ligger runt omrking urinröret just där urinröret lämnar urinblåsan och fortsätter ut i penisen. Prostatans uppgift är att bilda transportvätska för spermierna när de är på väg från urinröret till ägget i livmodern. När prostatan blir inflammerad kan körteln svullna, bli öm och mjukare i konsistensen. Inflammationen kan också påverka omgivande vävnader som till exempel musklerna i bäckenbotten.

Orsaker

Akut prostatit uppstår alltid på grund av bakterier och oftast så får man även feber. Det är ovanligt att få akut prostatit och man brukar då genomgå en antibiotikabehandling.

Den kroniska prostatiten är ett mycket vanligare och brukar komma och gå. Ofta kommer besvären långsamt och är håller i sig längre, upp till några veckor eller månader, för att sedan bli bättre under en period. På grund av smärtor i bäckenbotten och från ljumskarna kan det ibland bli svårt att sätta sig ner. Kroniskt prostatit är inte farligt och går så småningom över av sig själv. Ibland kan den akuta prostatiten leda till att man får kronisk prostatit.

Skillnaden mellan kronisk och akut prostatit är att den kroniska sällan orsakas av bakterier. Det är inte alltid man vet vad som orsakade den kroniska prostatiten.

Symtomen

Det vanligaste symtomet för sjukdomen är smärta i ryggslutet och underlivet. Smärtan strålar oftast ned mot lårens insidor och ut i pungen eller penisen. Vissa män känner även smärta under utlösning. Andra områden som kan göra ont är mellan pung och ändtarm. Det kan göra ont att sitta och i ovanligare fall kan det även vara svårt att kissa. Vid akut prostatit kommer symtomen snabbare, är kraftigare och man får oftast även feber och frossa.

Behandlingen

Ett enkelt sätt att mildra besvären är att hålla underlivet varmt, ha regelbunden sädesutlösning och försöka att inte bli förstoppad. Förstoppning kan nämligen leda till att avföringen trycker på prostatan och orsakar smärta.

Vid akut smärta brukar antibiotika ge goda resultat men vid kroniska besvär är resultaten mer osäkra. Om prostatit inte skulle bero på bakterier så kommer medicinen inte att hjälpa. Vid sådana fall brukar besvären försvinna av sig själv. Trots att man har blivit av med sina besvär så kan man ibland känna av dem så långt som flera år efteråt.

Oftast behandlar man bara symtomen genom till exempel smärtstillande medicin eller en medicin för att underlätta kissandet. Skulle man misstänka sjukdomen så kan man alltid ta kontakt med sin vårdcentral. Om man däremot har en stark smärta i underlivet och även hög feber så är det viktigt att söka vård hos en akutmottagning direkt.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: