Ange ditt sökord

En del som svarade på enkäten upplevde att det är svårt att ställa om till vintertid och det kan leda till att man till exempel missar möten. Foto: Shutterstock

En del som svarade på enkäten upplevde att det är svårt att ställa om till vintertid och det kan leda till att man till exempel missar möten. Foto: Shutterstock

“Sluta ställa om klockan”

"Sluta ställa om klockan", det säger en professor i Göteborg appropå att vi på söndag ställer tillbaka klockan en timme.

Annons:

Professor Jan Lötvall säger till tidningen Expressen att vi ska sluta upp med att vrida klockan fram och tillbaka höst och vår. 

Mår dåligt

Enligt Jan Lötvall mår många dåligt av att byta tid då det krånglar till sömn, rutiner, möten med mera. 

För en vecka sedan publicerade professorn en enkät om hur man ser på sommar- och vintertid på Facebooksidan “Normaltid alltid” .

Kommentaterna viktiga

75 procent vill ha vintertid året runt, 19 procent vill ha sommartid under hela året och 6 procent vill fortsätta med att ställa klockan fram och tillbaka.

Eftersom enkäten publicerades i en grupp som inte vill ha något tidsskifte säger Jan Lötvall till Expressen att enkäten inte är representativ för Sveriges befolkning men vill ändå poängtera att kommenterarna var mycket intressanta. 

Svårt att ställa om

Hittills har över 450 personer svarat på enkäten och många kommenterar att de har svårt att ställa om, får migrän och missar möten.

Någon i enkäten menar att tidsbytet blir mer störande och jobbigt ju äldre personen blir, någon annan kommenterar att vintertiden lägger en mörk filt på tillvaron.

Lätt förhöjning

Generellt har inte vetenskapen kunnat säga så mycket om hur vi människor påverkas av tidsskillnaderna.

Det enda man har kunnat se är att veckan efter bytet till sommartid sker en lätt höjning av risken för hjärtattack. 

  • Sverige byter sedan 1980 tid två gånger om året.
  • Tidsbytet sker sista söndagen i mars och sista söndagen i oktober. 
  • På våren, sommartid, flyttar man fram klockan en timme. På hösten, vintertid, flyttar man tillbaka klockan en timme. 
Annons:

Källor:

Expressen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: