Ange ditt sökord

När barn insjuknar i cancer blir familj, vårdpersonal och kanske favoritgosedjuret ett viktigt stöd. Foto: Shutterstock

När barn insjuknar i cancer blir familj, vårdpersonal och kanske favoritgosedjuret ett viktigt stöd. Foto: Shutterstock

September – nu startar internationella barncancermånaden

September innebär den internationella barncancermånaden och då kraftsamlar bland annat Barncancerfonden för att uppmärksamma alla de barn som drabbats av cancer.

Annons:

Samtidigt som man gör det vill man även att fler blir, som man säger, supportrar som kämpar vid barnens sida.

Supportrar – ett viktigt stöd för barnen

Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Då blir familj, vårdpersonal och kanske favoritgosedjuret ett viktigt stöd, för barn som kämpar mot cancer behöver supportrar. För Barncancerfonden berättar Axel, som fick cancer som nioåring, om sjuksköterskan Stefan. Stefan blev en otrolig kompis under den tuffa cancerbehandlingen.

– Stefan pratade om fotboll med mig, så att jag inte tänkte så mycket på att jag var sjuk, säger Axel.

September är lika med barncancermånaden

Under september, som är den internationella barncancermånaden, arrangeras idrottseventen Walk of Hope och Run of Hope till förmån för Barncancerfonden. I hundratals butiker pågår även kampanjen ”Ge 10 kr” där du som kund kan runda upp ditt köp med 10 kronor som går till Barncancerfondens arbete med att finansiera forskning och ge stöd till barn och familjer som drabbats.

–  Tack vare forskningen överlever idag i snitt 80 procent av de barn i Sverige som drabbas av cancer. För att nå vår vision att utrota barncancer måste vi bli fler supportrar som tillsammans hjälps åt i kampen. Under barncancermånaden hoppas vi få med oss ännu fler som på olika sätt vill bidra till vårt arbete, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Barncancermånaden avslutas storslaget med Barncancergalan – det svenska humorpriset, som direktsänds på Kanal 5 från Berns i Stockholm. Under ledning av Carina Berg varvas utmärkelser till Sveriges humorelit med inslag från drabbade familjers verklighet.

Fakta: Det händer under barncancermånaden

Walk of Hope: Vem som helst kan arrangera en promenad, eller anmäla sig till en. Årets mål är att samla in 1,2 miljoner kronor.
När: 25 augusti – 30 september
Var: Över hela Sverige, se walkofhope.se

Run of Hope: Ett löparevent som arrangeras på flera orter och är fritt för vem som helst att anordna eller delta i. Förra året sprang 12 000 löpare.
När: 8 september
Var: Över hela Sverige, se runofhope.se

Ge 10 kr: I hundratals butiker och på caféer kan du som kund lägga till en tia på ditt köp. Pengarna går till Barncancerfondens fortsatta arbete.
När: Under hela september
Var: Över hela Sverige, se barncancerfonden.se/ge10kr

Barncancergalan – det svenska humorpriset: Humorgalan sänds direkt på Kanal 5 från Berns i Stockholm. Leder galan gör Carina Berg.
När: 1 oktober kl 20
Var: Kanal 5

DOKTORN: I nästa nummer av tidningen kan du läsa en stor artikel om barncancer.
När: Utkommer 19 september
Var: På många av landets vårdmottagningar och storsjukhus

Annons:

Källor:

Barncancerfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: