Ange ditt sökord

Studien visar att den smarta klockan i kombination med appen kan identifiera sömnapné med 82 till 90 procents säkerhet. Foto: Shutterstock

Studien visar att den smarta klockan i kombination med appen kan identifiera sömnapné med 82 till 90 procents säkerhet. Foto: Shutterstock

Sömnapné kan upptäckas med hjälp av en smartwatch

Sömnapné är en folksjukdom som påverkar hela kroppen och som obehandlad kan öka risken för att drabbas av hjärt-kärlkomplikationer. Om du lider av sömnapné är det därför viktigt att få hjälp och nu har forskare tagit fram en applikation för smarta klockor som kan användas för att upptäcka tillståndet.

Annons:

Ju svårare sömnapné en person har desto större är risken för att utveckla högt blodtryck och även andra hjärt-kärl sjukdomar, därför är det viktigt att i tid kunna identifiera tillståndet.

Drabbar tio procent av alla som snarkar

När vi andas syresätts blodet och koldioxid vädras ut. Många har enstaka korta andningsuppehåll, något som är helt ofarligt. Detta kan till exempel uppstå när man vänder sig i sängen under natten. Runt tio procent av alla som snarkar när de sover drabbas av sömnapné. Personer med sömnapné kan få andningsuppehåll upp till flera hundra gånger under en och samma natt.

En mycket vanlig orsak är att tungan faller bakåt i svalget och täpper till när man sover, något som kallas för obstruktiv sömnapné. Andningsuppehållen som sker natten igenom leder till att syremättnaden i ditt blod blir lägre och att stresshormoner frisätts, något som i sin tur påverkar ditt blodtryck och ditt hjärta får arbeta hårdare. Vår kropp behöver vila och därför kan dessa stressattacker orsakade av andningsuppehåll bli väldigt påfrestande för kroppen. En naturlig konsekvens är att du blir onaturligt trött under dagarna vilket försämrar livskvaliteten.

Att du lider av sömnapné upptäcks många gånger i samband med att man känner sig extremt trött och orkeslös, nedstämd eller retlig. Sömnapné kan upptäckas av någon i din närhet eftersom man inte nödvändigtvis själv märker av snarkningar, andningsuppehåll eller korta uppvaknanden.

Vanliga symtom

  • Du är onormalt trött på dagtid.
  • Du känner dig inte utsövd.
  • Du somnar vid oväntade tillfällen, t.ex. framför TV:n eller vid ett trafikstopp.
  • Du har korta uppvaknanden på natten.
  • Du märker att du går upp i vikt.
  • Du behandlas med flera blodtryckssänkande läkemedel.
  • Du behöver kissa på natten.
  • Du har minskad sexlust.
  • Du har ofta huvudvärk, framförallt på morgonen.

Är du orolig eller känner igen dig, kontakta läkare om inte annat för att utesluta eventuella andra sjukdomar

Enkelt och avancerat diagnosverktyg

Med hjälp av en smartwatch skulle man potentiellt kunna upptäcka sömnapné, det visar en studie från UCSF Health Lab i USA. Till sin hjälp har forskarna använt ett så kallat neuronnät, Deepheart, för att ta fram en app för Apple Watch. Appen kräver att klockan i fråga har pulsmätare och accelerometer.

Pulsmätaren i kombination med accelerometer och articifiell intelligens (neuronnätet) kan hitta mönster som är typiska för sömnapné.

Framgångsrik identifiering av sömnapné

Studien visar att den smarta klockan i kombination med appen kan identifiera sömnapné med 82 till 90 procents säkerhet. För att kunna åtgärda besvär med sömnapné behöver man först och främst identifiera problemet vilket alltså en smarwatch och appen skulle kunna klara av.

Även om studien utfördes med hjälp av Apple Watch fungerar metoden även på andra, liknande, enheter förutsatt att de har pulsmätare och accelerometer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: