Ange ditt sökord

Kajjan Andersson är samhällsdebattör och journalist och debuterar som författare med boken ”Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap”. Foto: Gabriel Liljevall

Kajjan Andersson är samhällsdebattör och journalist och debuterar som författare med boken ”Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap”. Foto: Gabriel Liljevall

Så blir du kroppspositiv del 3: Aldrig för sent att få en sund relation till din kropp

I en tredelad artikelserie har du kunnat följa Kajjan Andersson som berättar om hur vi kan bli mer kroppspositiva. I den tredje och sista delen konstaterar vi att det aldrig är för sent att få en sund relation till sin kropp vilket känns hoppfullt. Dessutom avslöjar Kajjan vad som var jobbigast med att skriva sin första bok

Annons:

.

Kajjan Andersson är samhällsdebattör och journalist och debuterar som författare med boken ”Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap” som kommer ut i januari 2020. Här kan du läsa del ett som handlar om kroppshets och varför kroppskritiken är så stark i vårt samhälle idag och i del två som du kan läsa här diskuterar vi fenomenet kroppsrecensenter – är du en kroppsrecensent?.

Många lider av kroppshat

“Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap” är Kajjan Anderssons första bok och processen innan boken kom till har varit stundtals jobbig.

– Det jobbigaste har nog varit åren innan jag började med boken.

Som samhällsdebattör och journalist har Kajjan mött många människor genom åren och det är delvis det som har varit jobbigt i processen.

– Under den här tiden har jag mött så oerhört många människor, vuxna och barn, som drabbats och lidit av fettfobi och kroppshat. Och trots att jag har försökt hjälpa så gott jag kunnat genom att dela med mig av mina egna erfarenheter så kan man bara göra så mycket. Så det har varit en oerhörd frustration i att inte kunna hjälpa fler och inte kunna nå ut så mycket som behövs. 

Har gett hopp

Även om boken på är personlig och självutlämnande så har arbetet med boken överlag varit positivt menar Kajjan.

– Arbetet med att skriva boken har i princip bara varit givande och gett mig hopp. Det är klart att det är tungt att skriva passagerna om mitt eget kroppshat och mina år med ätstörningar och självskadebeteende, men samtidigt har jag processat den här tiden så länge.

Förhoppningen är att “Livsviktigt” ska föra med sig något till läsaren och bidra till ett mer kroppspositivt samhällsklimat.

“En känsla av att inte vara ensam” 

Det kan vara svårt att tro när man följer sociala medier-konton men alla är faktiskt inte nöjda med sin kropp. Allt fler uppger i undersökningar ett missnöje med den egna kroppen och en stress över att man ska se ut på ett visst sätt. En stress som alltför ofta även leder till psykisk ohälsa. Men det finns ett budskap Kajjan hoppas att boken ska föra med sig till läsaren.

– För det första en känsla av att inte vara ensam. Att veta att det här är något som väldigt många kämpar med. För det andra, konkreta verktyg för att göra annorlunda. Min bok är ju en handbok som så tydligt som möjligt ska ge läsaren redskapen som behövs för att prata med sina barn om kropp, hälsa och utseende.

Eftersom Kajjan själv har jobbat som kroppsaktivist i många år och även är förälder kan hon relatera till det hon tar upp i sin bok.

– Boken har med alla de vanliga situationer som vi som föräldrar möter; hälsokollen hos skolsköterskan, situationer när barnet börjar visa upp kroppshat eller situationer när omgivningen kommenterar barnets kropp på ett sätt hen inte önskat.

Vår största skräck

När julen kommer så tenderar vi att prata kroppar i form av julmat, vikt och den berömda “nystarten” i januari när gymmet plötsligt är fullt med folk. Det finns en känsla av besatthet, något Kajjan helt håller med om.

– Ja, det står på varje löpsedel varje dag så det är inte så konstigt i sig. Skönhetsindustrin omsätter många miljarder varje år och den lägger enormt mycket krut på att vi ska känna att våra kroppar är fel. För gör vi det så är vi mer sugna på att lägga pengar på att köpa de produkter som industrin erbjuder för att “fixa oss”. 

Kajjan konstaterar att det här är något som börjar redan i tidig ålder och bidrar till kroppshets och kroppshat.

– Från att vi är väldigt små matas vi med uppfattningen om att vissa kroppar är bättre än andra och de kroppar som hamnar sist i rangordningen är alltid tjocka. Så klart vi lär oss att tro at det här är vår största skräck! 

“Det är aldrig för sent att få en sund relation till sin kropp”

Inför det nya året hoppas hon istället på att vi kan lära oss att bli mer kroppspositiva.

– Jag hoppas verkligen det blir ett kroppspositivt år, inte bara för mig utan för samhället i stort. Jag hoppas att vi börjar prata mer om de här frågorna och att vi tillsammans lägger till de insatser som behövs för att våra barn ska få en friskare framtid. Utöver det hoppas jag på att få föreläsa mycket runt om i landet och framförallt få höra vilka tankar som väcks hos läsarna.

Slutligen har Kajjan några avslutande ord till alla därute som känner sig kroppspessimistiska.

– Det är aldrig för sent att få en sund relation till sin kropp. Däremot är det hög tid för att avi slutar föra över ätstörda beteenden och vikthets på våra barn.

Veckans konkreta råd

I varje del av den här artikelserien får du också ett eller flera konkreta råd från Kajjan Andersson och här är veckans tips på hur du blir mer kroppssnäll;

Titta lite mindre i spegeln och lyssna mer inåt.

 —

Kajjan Anderssons debutbok kommer ut i januari 2020 på Bokförlaget Forum. Intervjun publiceras i redigerad form även i Doktorn nr 4 2019.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: