Så behåller du hälsan som en 25-åring

Så behåller du hälsan som en 25-åring

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-11-07
Författare: Anders Åker

Svenskarnas genomsnittsålder ökar för varje år som går. Men hur behåller vi god hälsa efter att vi passerat 30? Träning, en varierad kost och lagom mycket stress är det bästa sättet att förebygga hälsoproblem.

Statistik från Hälsobarometern 2019 visar dock att många tenderar att slarva med bland annat träning på ålderns höst.

Träning minskar med åldern

Närmare fyra av tio i åldrarna 18 till 30 tränar minst tre gånger i veckan. En siffra som dock dalar bland äldre. Hälsobarometern visar att fyra av tio över 50 år har upplevt problem med stela leder. Något som i sin tur hindrar mer än var femte i ålderskategorin från att träna.

– Träning minst tre gånger i veckan har flera hälsofördelar, bland annat stärker det immunsystemet. Äldre människor har ofta fler utmaningar än yngre när det gäller träning, inte minst stela leder, säger Jeanette Engdahl, hälsocoach på Life.

Slarvar sällan med kosten

Enligt Hälsobarometern slarvar de i åldrarna 18 till 40 år med kosten i allt högre utsträckning än 40-plussarna. Mer än var tredje över 50 år anser att de har en helt allsidig och hälsosam kosthållning. Motsvarande siffra bland de mellan 18 och 30 är var femte.

– Ät färgglatt och undvik snabba kolhydrater, på så sätt minskar du risken för inflammation i kroppen. Även om en bra och allsidig kost räcker långt kan rätt kosttillskott som hjälper kroppens egen bakterieflora i magen att hålla sig i balans vara bra både för immunsystemet och magen, säger Jeanette Engdahl.

Sömn – kroppens egen medicin

Stress och sömnbesvär är vanliga problem hos framförallt yngre personer. Trots detta har var fjärde över 65 år upplevt stress någon gång de senaste 12 månaderna.

– Även om äldre är bra på att äta rätt och stressar mindre är även sömnen en viktig faktor för ett liv i balans. Sömn fungerar som kroppens egen medicin och är särskilt viktig för att bygga upp immunsystemet, för att få hjärnan att fungera normalt och för att motverka stress, konstaterar Jeanette Engdahl.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress