Ange ditt sökord

En ansvarig läkare skulle underlätta kommunikationen inom vården menar Sveriges läkarförbund. Foto: Shutterstock

En ansvarig läkare skulle underlätta kommunikationen inom vården menar Sveriges läkarförbund. Foto: Shutterstock

Sämre vård med för många läkarkontakter

Sveriges läkarförbud med ordförande Heide Stensmyren i spetsen går nu ut och varnar för att vården försämras när patienter får träffa för många olika läkare.

Annons:

Därför vill man återinföra ett tidigare system inom vården. Det skriver Metro i sin pappersupplaga. 

Femton läkare 

Enligt Heidi Stensmyren finns det skräckexempel som när en patient fått träffa runt femton läkare inom loppet av några dygn.

Till Metro säger Heidi Stensmyren att det då uppstår problem när någonting inte fungerar eftersom man inte vet vem som ska kontaktas.

Inte tillräckligt snabbt hjälp

Andra risker med att träffa många olika läkare är att man inte får tillräckligt snabb hjälp, att man inte heller får någon helhetsbild och att man kanske börjar i fel ände säger Heidi Stensmyren.

Detta kan leda till att man tappar i sin tur tappar tid, något som ökar risken för att patienter ska hinna bli sämre innan de får rätt vård. 

En ansvarig läkare

Läkarförbundet vill återinföra systemet med att du som patient när du söker dig till sjukhus eller vårdcentral får en ansvarig läkare. På så vis skulle kommunikationen vara enklare, och säkrare, för dig som patient. 

Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna är positiva till systemet med en ansvarig kotaktperson inom vården även uppfattningen om hur själva utformningen av systemet ska se ut varierar mellan de olika partierna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: