Ange ditt sökord

För dig som står mycket och långa perioder på jobbet rekommenderar forskarna att du regelbundet tar regelbundna pauser och stretchar. Foto: Shutterstock

För dig som står mycket och långa perioder på jobbet rekommenderar forskarna att du regelbundet tar regelbundna pauser och stretchar. Foto: Shutterstock

Risken för hjärtsjukdom ökar om du står upp och jobbar

Risken för att drabbas av hjärtsjukdom är dubbelt så hög för dig som står upp och jobbar.

Annons:

Det visar en studie som publicerats i tidskriften American Journal of Epidemiology.

Över 7 000 deltagare

I studien ingår över 7 000 deltagare som alla var friska och utan hjärtsjukdomar när den aktuella studien påbörjades.

Deltagarna, som kommer från Ontario i Kanada, följdes av forskarna under 2003 till 2015, totalt tolv år. 

Blodtryck i venerna ökar

Forskarna såg att när deltagarna stod upp ökade blodtrycket i venerna tillsammans med oxidativ stress.

Oxidativ stress är skadligt för kroppens celler och organ och ökar risken att drabbas av hjärtsjukdom. 

Dubbelt så hög 

Hos den som stod upp och arbetade visade det sig att risken att drabbas av hjärtsjukdom vara dubbelt så hög jämfört med en person som satt ned.

För att förebygga eventuell hjärtsjukdom rekommenderar forskarna bakom studien att du som står under långa perioder en arbetsdag tar regelbundna pauser och stretchar. 

Livsstil och hjärt- kärlsjukdom

Din livsstil påverkar dig och risken att drabbas av en hjärt- eller lungsjukdom. Enligt världshälsoorganisationen WHO orsakar ohälsosam livsstil 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna. Matvanor, motion och rörelse, sömn och tobaksanvändning har stor betydelse för hur du mår och varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Förändring av levnadsvanor och vardagsvanor kan förbättra hälsan och minska riskerna för sjukdom. Det kan vara att äta nyttigt, sluta röka och motionera, enkla råd men som kan vara svåra att leva efter. Framför allt är det en tuff utmaning att bryta invanda mönster.

Tips till dig som vill byta vanor:

  • Börja med att lägga till nya vanor istället för att ta bort gamla. Genom att exempelvis bestämma dig för att äta mer fisk och grönsaker kommer du per automatik att minska på mängden annan mat.
  • Hitta dina egna personliga och långsiktiga skäl till varför du vill göra förändringar, exempelvis att kunna leka med barnbarnen, orka ta hand om det egna huset på äldre dagar eller bli rörligare och piggare.
  • Uppmuntra gärna din närmsta omgivning att dela dina livsstilsändringar, det kan ge bra stöd. Men gör dig inte beroende av andra. Du ska exempelvis inte sluta träna bara för att din partner tröttnar på att ge sig ut i joggingspåret.
  • Ha gärna delmål men tänk långsiktigt när du gör livsstilsförändringar.
  • Ta små steg i taget. Börja till exempel med att minska på sockerintaget och gå promenader. Öka förändringarna efterhand.
  • Ta hjälp av professionellt stöd. Att på egen hand förändra vanor är svårt.
  • Ge inte upp för att du tidigare misslyckats med att byta vanor eller tillfälligt fallit tillbaka i dina gamla. Ge inte upp för att du inte känner att det ger dig resultat direkt.
Annons:

Källor:

Independent, Hjärt- lungfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: