Ange ditt sökord

Den psykosociala hälsan hos landets samer är sämre eller mycket sämre jämfört med andra grupper i samhället. Foto: Shutterstock

Den psykosociala hälsan hos landets samer är sämre eller mycket sämre jämfört med andra grupper i samhället. Foto: Shutterstock

Regeringen satsar på samers hälsa

Den psykosociala hälsan hos den samiska befolkningen är sämre än hos den övriga befolkningen. Det vill nu svenska regeringen komma till rätta med genom en miljonsatsning för att långsiktigt förbättra hälsan hos samerna.

Annons:

Totalt förväntas regeringen satsa tre miljoner kronor på ett så kallat kunskapsnätverk.

Sämre eller mycket sämre hälsa

När Sametinget 2015 gjorde en kartläggning av den psykososciala hälsan hos den samiska befolkningen visade det sig att samerna hade sämre, eller mycket sämre, hälsa när man jämförde med andra grupper i den övriga befolkningen.

Därför har nu regeringen givit Västerbottens läns landsting uppdraget att ta fram en långsiktig strategi för att förbättra hälsan för samerna.

Kunskapsnätverk byggs

Totalt satsar man tre miljoner kronor på att bygga up pett kunskapsnätverk där målet är att ta fram strategin.

Pengarna kommer Västerbotten att använda tillsammans med Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Sametinget och samiska organisationer.

Utreda vårdtjänster

I nätverkets uppdrag ingår det bland annat att utreda vilka verksamhetsfunktioner och vårdtjänster som man kan utveckla specifikt för den samiska befolkningen.

Arbetet är en del i att stärka det samiska folkets självbestämmande, det säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande. Kunskapsnätverkets arbete ska pågå till den 31 januari 2020.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: