Ange ditt sökord

De årliga tidsomställningarna skulle kunna bli ett minne blott. Foto: Shutterstock

De årliga tidsomställningarna skulle kunna bli ett minne blott. Foto: Shutterstock

Regeringen positiv till diskussion om att slopa vinter- och sommartid

Finland har valt att inom EU lyfta upp och driva frågan om att slopa tidsomställningen med vintertid och sommartid och nu ställer sig även svenska regeringen positiv till diskussionen om att slopa tidsomställningen.

Annons:

Det säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till Sveriges radio.

Frågan på EU-nivå

Vinter- och sommartidens vara eller inte vara diskuteras varje år flitigt men nu har alltså Finland tagit upp det på EU-nivå genom att lyfta frågan på ett ministerrådsmöte.

Det innebär, menar Thomas Eneroth, att frågan kan leda till diskussion i flera medlemsländer och då även i Sverige.

Utreda frågan

Thomas Eneroth säger till radion att han välkomnar diskussionen och att man nu vill att EU-kommissionen utreder frågan. Förutom i Finland så drivs även en stark debatt i de baltiska staterna samt i Polen om att försöka få till en ändring inom EU där man slopar tidsomställningen. Europaparlamentet kommer nu inom kort debattera och rösta om frågan och redan nu står det alltså klart att i alla fall socialdemokraterna i Sverige förväntas ställa sig bakom förslaget att försöka få bort sommar- eller vintertid.

Till radion säger Thomas Eneroth att om man även i Sverige ska lägga ned tid och kraft på frågan behöver man veta att det finns förutsättningar att nå framgång och att det behövs  en bredare samhällsdiskussion först om för- och nackdelar.

Fått avslag i riksdagen tidigare

Frågan om vinter- och sommartid har varit uppe hos regeringen ett antal gånger under en lång tid, vid varje tillfälle har dock ett beslut om att avskaffa systemet fått avslag.

Om det skulle finnas ett starkt stöd i landet från såväl svenskarna som regeringen skulle dock inte Thomas Eneroth ha något emot att ta upp frågan på nytt och eventuellt avskaffa tidsomställningen.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: