Ange ditt sökord

För att få samma effekt bör den som dricker okoncentrerad rödbetsjuice öka mängden, det vill säga dricka 5 dl rödbetsjuice morgon och kväll för att få i sig samma mängd nitrat som i studien. Foto: Shutterstock

För att få samma effekt bör den som dricker okoncentrerad rödbetsjuice öka mängden, det vill säga dricka 5 dl rödbetsjuice morgon och kväll för att få i sig samma mängd nitrat som i studien. Foto: Shutterstock

Rödbetsjuice kan förbättra hälsan hos hjärt- och lungsjuka

Ett regelbundet intag av rödbetsjuice kan visa sig ha en positiv effekt vid svår hjärt-lungsjukdom.

Annons:

Det visar en patientstudie som genomförts på Akademiska sjukhuset i Uppsala och som gäller patienter som lider av den svåra hjärt- lungsjukdomen PAH (pulmonell arteriell hypertension).

Hundratals diagnoser årligen

I Sverige får ett hundratal personer diagnosen PAH varje år. Sjukdomen innebär att lungornas blodkärl blir för trånga vilket leder till onormalt högt blodtryck i lungorna. Då samma volym blod försöker pressa sig fram genom allt trängre kärl måste hjärtat arbeta allt hårdare och tar på sikt skada.

Vanliga symtom vid PAH

  • Andfåddhet.
  • Sämre ork.
  • Försämrad kondition.
  • Bröstsmärta.
  • Svimningskänsla.

Första studien i sitt slag

Studien är den första som publicerats där man studerat effekten av rödbetsjuicen hos patienter med PAH. Totalt ingick 15 patienter med PAH i studien som var en så kallad “dubbelblind överkorsningsstudie”.

Dubbelblind överkorsningsstudie innebär att patienterna själva var sina egna kontroller och att de ena veckan fick rödbetsjuice och den andra placebo utan att själva veta vad de drack.

Rödbetsjuice har positiv effekt på hälsan

Studien visade att ett regelbundet intag av rödbetsjuice har positiv effekt på hälsan hos patienter med PAH. Några av de medicinska effekter som noterades var en ökad produktion av kväveoxid i lungorna och ökad prestationsförmåga i relation till syreupptagningsförmåga.

Anledningen till de positiva effekterna är att rödbetor är rika på nitrat som i kroppen kan omvaldas till nitrit och kväveoxid som i sin tur vidgar just kärlen.

– Redan efter en vecka med cirka 1,5 dl koncentrerad rödbetsjuice per dag (70 ml morgon och kväll) syntes förbättringar. Hos de 80 procent av patienterna som fick en uttalad höjning av nitrithalterna i blodet som följd av rödbetsjuiceintaget noterades ökad prestationsförmåga och verkningsgrad i musklerna med cirka 10 procent vilket är väldigt mycket, säger Gerhard Wikström, överläkare och kardiolog på Akademiska sjukhuset och en av forskarna bakom studien.

5 dl rödbetsjuice morgon och kväll

Den rödbetsjuice som användes i studien är en koncentrerad variant till skillnad från den juice du vanligtvis hittar i butiken, som är okoncentrerad. För att få samma effekt bör den som dricker okoncentrerad rödbetsjuice öka mängden, det vill säga dricka 5 dl rödbetsjuice morgon och kväll för att få i sig samma mängd nitrat som i studien.

– Analyser av patienternas blodplasma och saliv visade på förhöjda nivåer av nitrat och nitrit, som sedan kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. När kväveoxiden förs ut i blodet uppnås den så medicinskt intressanta kärlvidgande effekten som ger ökad ork och uthållighet i musklerna, förklarar Gerhard Wikström.

I studien noterades även en tendens till förbättrad hjärtfunktion.

Andra grönsaker kan också ha positiv effekt

Nitrat finns inte bara i koncentrerad rödbeta utan även i andra grönsaker såsom broccoli, rädisor, spenat, mangold och ruccola. Gerhard Wikström hoppas nu på att man kan genomföra flera större studier som analyserar effekten av nitratrika grönsaker på olika hjärtsjukdomar.

– Studien visar att tillförsel av nitrat i doser som kan åstadkommas via ganska enkla förändringar i kosten kan åstadkomma förbättringar för patienter med vaskulär sjukdom, avrundar Gerhard Wikström.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: