Ange ditt sökord

Årligen drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet orsakade av humant papillomvirus, HPV.  Foto: Shutterstock

Årligen drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet orsakade av humant papillomvirus, HPV. Foto: Shutterstock

Provtagning på livmoderhalscancer begränsad men hemtest dröjer

Trots att drygt hälften av landes regioner i samband med coronapandemin valt att helt eller delvis pausat cellprovtagning för livmoderhalscancer dröjer Socialstyrelsen med beslut om att kunna erbjuda kvinnor självtest för HPV-virus.

Annons:

En fördröjning som upprör företrädare för patientföreningar som menar att även om uppehållet i provtagningen är under en begränsad tid finns risken att cancerfall inte upptäckts i tid.

Beslutet dröjer – måste utredas

De senaste fem åren har antalet fall av livmoderhalscancer ökat i landet och är nu uppe i samma nivåer som innan screeningen infördes för över 50 år sedan. Årligen drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet orsakade av humant papillomvirus, HPV. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

I och med coronapandemin har flera regioner valt att helt eller delvis skjuta upp möjligheten med screening för livmoderhalscancer och Socialstyrelsen vill istället under en begränsad period erbjuda kvinnor självtest för HPV. Men först vill man utreda om testet är tillräckligt bra och sammanställa för- och nackdelar innan det kan bli aktuellt om att pröva om man kan göra några ändringar i Socialstyrelsens föreskrifter. Det har orsakat att beslut om hemmatest dröjer.

– Vi måste se att nyttan överväger eventuella risker, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen till SVT.

Kritik mot långsam utredning

Patientorganisationen Nätverket mot gynekologisk cancer har varit drivande i frågan om möjlighet för kvinnor att testa sig för HPVvirus hemma under coronapandemin och är nu kritiska till att beskedet dröjer.

– Det går väldigt trögt. Man kan inte låta regionerna stoppa cellprovtagningar utan att man under tiden accepterar en tillfällig föreskrift som tillåter hemtest för HPV, säger Barbro Sjölander, som är ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer till SVT.

Barbro Sjölander menar att fördröjningen drabbar unga kvinnor då möjligheten att upptäcka förstadiet till livmoderhalscancer i snart en månad pausats i flera regioner. Hon menar att det går för långsamt för myndigheten att ändra sina föreskrifter och fatta beslut i frågan. Barbro Sjölander är också kritisk till att Socialstyrelsen säger sig behöva göra en medicinsk bedömning av de självtester som finns för HPV-virus. Självprovtagning används redan idag i vissa regioner för att fånga upp de kvinnor som uteblir från cellprov.

– Jag tycker att det är väldigt upprörande att Socialstyrelsen ska göra en ny studie. Det här är en unik situation, säger hon.

Finnas tillgängligut inom en snar framtid

Från Socialstyrelsen säger man till media att man är fullt medveten om det brådskande läget och att man arbetar skyndsamt med frågan men menar att man fortfarande måste säkerställa säkerheten kring självtestet och därefter fatta beslut.

– Jag tror att det medicinska underlaget kommer finnas tillgängligt inom en ganska snar framtid, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen.

När beslut kommer att fattas kan man dock med säkerhet inte säga i dagsläget.

Annons:

Källor: SVT, Ekot

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: