Ange ditt sökord

Med regelbunden uppföljning och samtal kring levnadsvanor hoppas vården bättre kunna förebygga fler hjärtinfarkter hos patienter. Foto: Shutterstock

Med regelbunden uppföljning och samtal kring levnadsvanor hoppas vården bättre kunna förebygga fler hjärtinfarkter hos patienter. Foto: Shutterstock

Personlig coach ska hjälpa patienter att lägga om levnadsvanorna

För att få ner återfallsrisken vid hjärtinfarkt föreslås nu att patienter får en personlig coach som ska hjälpa till att övertyga patienter att ändra sina levnadsvanor.

Annons:

Det skriver tidningen Metro i sin pappersupplaga idag.

Viktigt arbete

Bättre matvanor, rökstopp och mer motion är alla faktorer som kan förebygga en andra hjärtinfarkt. Just det förebyggande arbetet anses som viktigt då mer än hälften av de patienter som fått hjärinfarkt misslyckas med att förändra sina levnadsvanor.

Därför anser vården att något nu behöver göras.

Ny modell

För att komma till rätta med det förebyggande arbetet hos patienter som haft hjärtinfarkt kommer man nu införa en ny modell.Den nya modellen går ut på att påbörja och dessutom förlägga merparten av arbetet redan i början efter att man behandlat hjärinfarkten. Redan inom 1-2 veckor ska patienterna få samtal där vården på ett bra sätt förklarar vikten av att även förändra livsstilsvanor efter en hjärtinfarkt.

Ett halvår efter hjärtinfarkt kommer en levnadsvanecoach att hjälpa till att poängsätta patientens eventuella framsteg för att ännu tydligare följa upp de förebyggande åtgärder som behövs för att undvika att drabbas av hjärtinfarkt igen.

Eget ansvar

Joep Perk är professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet och han säger att patienterna måste förstå att det är deras eget ansvar att vara med och hjälpa till att förebygga hjärtinfarkt. Även om vården också kan hjälpa till är det marginellt när man jämför med de livsstilsförändringar som behövs efter en hjärtinfarkt menar Joep Perk.

Förlaget presenterades under det Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg den 27 april och har varit ute på bred remiss hos yrkesfföreningar samt vårdpersonal.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: