Ange ditt sökord

En slutsats som studien kom fram till var att de som bodde själva faktiskt kände sig mindre ensamma än andra. Foto: Shutterstock

En slutsats som studien kom fram till var att de som bodde själva faktiskt kände sig mindre ensamma än andra. Foto: Shutterstock

Personer som bor ensamma mer lyckliga

Att bo ensam behöver inte betyda att du är mer olycklig än de som bor tillsammans med någon, det visar en ny studie.

Annons:

Det är tyska forskare som har tittat närmare på hur människor upplever att bo själva. 

Jämförde inkomst

Forskarna bakom studien undersökte över 16 000 personer, både personer som bodde ensamma och med andra, mellan åldrarna 18 och 103 år.

Då många ensamboende även kan få svårigheter med ekonomin valde man även att jämföra utifrån inkomst då det kan påverka välmåendet.

Mindre ensamma

En slutsats som studien kom fram till var att de som bodde själva faktiskt kände sig mindre ensamma än andra.

Och den slutsatsen kom man också fram till när man jämförde människor som bor ensamma och har samma inkomst som människor som bor med andra. Även där kände de ensambeonde sig mindre ensamma och olyckliga.

Fördelar för socialt umgänge

Forskarna bakom studien menar att det har sina fördelar för det sociala umgänget att bo ensam. Medan de som bor i par riskerar att umgås mer med varandra umgås de som bor själva mer med andra och har fler relationer till andra människor. 

Tidigare studier har även det kunnat konstatera att singlar tenderar att ha fler vänner än par och även göra mer saker tillsammans med andra. 

Inget enkelt svar

Även om studien visade att personer bor ensamma tenderar att vara lyckligare så får man även räkna in faktorer som att det förutsätter att man har vänner att umgås med till exempel. 

Att leva ensam är till exempel inte ett botemedel mot ensamhet, det kan vara så att man är tvingad att bo själv. Dessutom kunde inte studien visa huruvida en person som lever ensam fortfarande skulle känna sig ensam, trots att personen skulle leva med andra, och tvärtom, om personer som lever med någon skulle känna sig mer eller mindre ensamma om de fick bo själva.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: