Ange ditt sökord

Det finns inget rätt och fel när det kommer till terapi och hur länge man behöver gå i terapi handlar om att utgå från sig själv, och sin relation. Foto: Shutterstock

Det finns inget rätt och fel när det kommer till terapi och hur länge man behöver gå i terapi handlar om att utgå från sig själv, och sin relation. Foto: Shutterstock

Charlotte Sander är diplomerad samtalsterapeut och som har lång erfarenhet av par som behöver hjälp i relationen. Foto: Shutterstock

Charlotte Sander är diplomerad samtalsterapeut och som har lång erfarenhet av par som behöver hjälp i relationen. Foto: Shutterstock

Parterapeuten: ”Ibland kan det vara skönt med en neutral part”

Allting blir inte alltid som man har tänkt sig och vid en punkt i livet kanske det förhållande som från början kändes så rätt plötsligt ställs på sin spets. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att vi vill, eller är redo, att bara gå vidare.

Annons:

Kanske vill man försöka hitta tillbaka till varandra, kanske vill man reda ut saker som har byggts upp eller så vill man bara ha hjälp med ett ledsamt men ändå fint avslut av en relation som inte längre fungerar.

Parterapi när relationen har låst sig

Det är inte ovanligt att man som par väljer att gå i terapi idag och anledningarna kan alltså vara flera, det berättar Charlotte Sander, diplomerad samtalsterapeut som driver sajten Relationsexperten.se och som har lång erfarenhet av par som behöver hjälp i relationen.

I min erfarenhet är en av de främsta orsakerna till att man söker sig till parterapi att man har distanserat sig från varandra och relationen och därmed positionerat sig vilket har gjort att det har låst sig, man når helt enkelt inte varandra. Det kan i sin tur ha lett till olika svek, alltifrån att man känner sig ensam i relationen till otrohet.

För- och nackdelarna med parterapi

Charlotte Sander arbetar med både enskilda samtal och parsamtal och har sett att det överlag är fler människor som vill gå i samtal idag än för tio år sedan. Acceptansen för att gå i terapi beror lite på ålder menar Charlotte Sander som säger att det i åldern 25 till 50 år känns helt accepterat medan personer över 6 0år har lite mer svårt att fortfarande tycka att det är okej. 

Det finns både för- och nackdelar med att gå i parterapi. En nackdel är om man går in i det med tanken att det är endast partners som ska förändras. Då kan det bli jobbigt och vara en sträcka innan man upplever terapin som positiv. Om man upplever det som att terapeuten väljer sida så kan det kännas som att man är utpekad eller att man är den enda som ska förändras.

Samtidigt finns det många fördelar med att ta steget att som par gemensamt gå i terapi. Medan man initialt kan bli skrämd av tanken att prata inför någon annan kan det faktiskt visa sig ha en positiv effekt på dialogen.

Jag får ofta höra att det har varit skönt att jag har suttit med, ibland kan det vara skönt med en neutral part och som är med och lyssnar kan bidra till att par för första gången på mycket länge inte bråkar med varandra. Man blir mer ”tvingad” att lyssna på sin partner på ett sätt som man kanske inte har gjort tidigare. Man får ofta insikter om sig själv i första hand men även med partnern och relationen vilket leder till utveckling. Det är många gånger skönt att sätta ord på känslor och tankar som man kanske inte riktig har kunnat formulera i ord tidigare.

Finns inga rätt eller fel

Det kan vara så att endast en i förhållandet vill och det går inte att tvinga någon att gå på parterapi.

Jag möter det ibland men då rekommenderar jag att den som vill i alla fall går i enskild terapi. Di kan kanske inte förändra din partner men du kan alltid jobba med dig själv och förändra dig. Ofta händer något i relationen när den ena partnern förändras, så det kan vara en start på en total förändring i alla fall.

Det finns inget rätt och fel när det kommer till terapi och hur länge man behöver gå i terapi handlar om att utgå från sig själv, och sin relation, mer än att ”titta på andra” och jämföra sig. 

Det är väldigt olika hur länge man behöver gå i terapi, det beror helt på hur snabbt det lossnar, med andra ord hur snabbt insikterna kommer som leder till acceptans och förändring och eventuell förlåtelse. En del får igång dialogen mellan sig snabbt, andra kommer en bit och sedan fastanr en stund men bryter den låsningen efter ett tag och så vidare.

När ska man överväga att bryta upp?

Det händer såklart att par inte kan bryta låsningen eller hitta tillbaka och ibland måste man kanske överväga att bryta upp.

Det finns flera olika saker att tänka på när man pratar om att ”göra slut” men allra ytterst är det när du kan önska din partner lycka till vidare i livet och se hen med en annan partner. Tyvärr så har många svårt med det och det är också en anledning till att många par bråkar år efter år efter det att relationen är så att säga avslutad. Det är också viktigt att väga in den egna hälsan, om du upplever att du ger och ger och din partner tar och tar och att du oavsett vad du gör inte når fram behöver du tänka på den egna hälsan och kanske fundera på att avsluta. Självklart finns det andra akuta anledningar som våld och/eller missbruk med mera som gör att man behöver avsluta en relation. Otrohet kan också vara skäl till att bryta upp och då handlar det mest om att man inte nått försoning, som i sig kan ha flera olika orsaker. 

Relationer är en färskvara

Det finns inga siffror på hur många par som håller ihop efter att ha gått i parterapi men Charlotte Sander tolkar det ökade antalet som går i samtal som ett gott tecken till att vilja nå någon slags lösning. 

Något jag har tagit med mig, när jag ser på mina erfarenheter som parterapeut, är att det samhälle vi lever i idag lider av otillräcklighet. Vi vet inte hur vi ska nå tillräcklighet, alla krav och all påverkan, som sociala medier, gör att vi ständigt utsätts för krav och värderingar utifrån vårt eget görande. Lever vi i en relation så kan det drabbas också av otillräckligheten. Man kanske tittar på sin partner och tycker att hen är otillräcklig, när det i själva verket kanske ska börja med att man gör en inåtblick och ser över ens egen känsla av otillräcklighet och hur man ska nå den sköna känslan av att vara fullt tillräcklig, något som har med modet att bara våga vara att göra.

Charlotte Sander må tala lite i egen sak när hon konstaterar att alla par bör gå i parterapi men hon har en bra motivering till varför.

Jag tycker att man ska tänka på parterapi som service och underhåll. Jag brukar säga att en relation är en färskvara och ska därför vårdas som det och den behöver då ses över och ses om med jämna mellanrum. Så alla borde egentligen gå i parterapi någon gång, inte bara när det har låst sig eller man har problem!

Så hittar man en bra terapeut

”Att hitta en bra terapeut tror sprids mycket mun från mun än idag faktiskt. Vad som är avgörande som jag tycker är viktigt är: Utbildning, talang och erfarenhet. Hittar man en terapeut med dessa tre ingredienser och känner förtroende för hen så har man en god start, sedan ska ju kemin stämma också. Ibland får man byta och gå vidare och det är helt okej.”

Charlottes 5 tips till par 

Om man vill börja på hemmaplan har Charlotte Sander fem tips som gör att man kan hantera saker hemma när det kanske lite skakigt. Tipsen går även att tänka på i vardagen om allting rullar på. 

  1. Respektera och inse att vars och ens upplevelse av en situation/händelse etcetera är just den personens. Du kan egentligen inte ha någon åsikt om det, det utan berätta istället utifrån din upplevelse och försöka att nå någon slags acceptans, förändring, en överenskommelse etc.
  2. Vi behöver vara goda förhandlare i våra relationer. Ibland får vi träna oss på att bara släppa och ibland har vi våra ”dealbreakers” som kan vara så viktiga att det faktiskt handlar om att lämna relationen.
  3. Var noga med att ta ansvar för dig, lägg inte över skuld/ansvar på din partner. Kan du klara av det så har du och ni vunnit mycket och relationen kan snabbare fördjupas.
  4. Ha positivt överseende med både dig själv samt din partner.
  5. Kärleksdutta! Det innebär att flera gånger om dagen ta på din partner, en liten klapp på kinden, ett vänligt ord eller se in i hens ögon. Det gör att ni behåller närheten och håller er uppdaterade bättre med hur ni mår

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: