Ange ditt sökord

I Sverige konsumerar vi förhållandevis lite olivolja jämfört med exempelvis Italien som konsumerar betydligt mycket mer. Foto: Shutterstock

I Sverige konsumerar vi förhållandevis lite olivolja jämfört med exempelvis Italien som konsumerar betydligt mycket mer. Foto: Shutterstock

Olivolja kan hjälpa personer med hjärtproblem

Olivolja kan hjälpa personer med hjärtproblem, det visar en ny amerikansk studie.

Annons:

Dessutom kan olivoljan bidra till att hjärtat använder ditt kroppsfett som bränsle. Den slutsatsen drar forskare vid University of Illoniois, Chicago.

Tydlig förbättring

I studien såg man att tillskott av oljesyra som bland annat finns i olivolja tydligt förbättrade hur hjärtat hos råttor med hjärtsvikt pumpade blod. Olivoljan hjälper även till att fungera som smörjmedel för ett hjärat som är i behov av mer energi.

Studiens författare E. Douglas Lewandowski säger i ett pressmeddelande att “det här ger ännu mer bevis för att konsumtion av nyttiga fetter kan få en betydande effekt för hjärthälsa även efter att ett sjukdomsförlopp har inletts.” 

Svenskarna konsumerar lite olivolja

I en kommentar till studien säger professor Mai-Lis Hellénius vid Karolinska institutet till TT att även om det rör sig om en studie på råttor så är studien ytterligare en pusselbit som exempelvis stödjer kostråd som att man inte ska vara rädd för fett utan istället välja rätt sorts fett. Mai-Lis Hellénius tror att studien kommer att få stor uppmärksamhet.

För svenskarna är problemet dock att vi konsumerar relativt lite olivolja, i snitt en liter per person och år jämfört med italienarna som konsumerar cirka 15 liter per år. 

Annons:

Källor:

University of Illinois, TT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: