Ange ditt sökord

Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredryck samt matfetter omfattas av de nya reglerna och dessutom höjs vitaminnivåerna i flera produkter jämfört med tidigare. Foto: Shutterstock

Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredryck samt matfetter omfattas av de nya reglerna och dessutom höjs vitaminnivåerna i flera produkter jämfört med tidigare. Foto: Shutterstock

Nu blir det lättare att få i sig D-vitamin – fler livsmedel berikas

Från och med maj i år ska fler livsmedel berikas med D-vitamin och dessutom höjs vitaminnivåerna i flera produkter jämfört med tidigare.

Annons:

Det har Livsmedelsverket beslutat och de nya bestämmelserna träder i kraft den 16 maj. Normalt gäller den här typen av nationell lagstiftning bara produkter som tillverkas i landet men i det här fallet gäller reglerna även ekologiska livsmedel från EU som säljs i Sverige.

Nivåerna i flera produkter höjs

D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för vitamin D, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. För att det ska bli lättare att få i sig vitaminet har Livsmedelsverket arbetat för att fler livsmedel ska berikas. Nu utökas därför den obligatoriska D-vitaminberikningen så att den omfattar fler produkter än tidigare.

Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredryck samt matfetter omfattas och dessutom höjs vitaminnivåerna i flera produkter jämfört med tidigare.

-Nu när fler produkter berikas blir det lättare att få i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Obligatoriskt även för ekologiska livsmedel

Redan i dag är det flera mjölkproducenter som fått dispens att börja berika enligt de nya reglerna. Ekologiska produkter får bara berikas om det finns krav på obligatorisk berikning för den produktgrupp den tillhör.

I och med de nya reglerna blir det obligatoriskt att D-vitaminberika till exempel ekologisk yoghurt, fil och växtdrycker som havredryck.

Fakta om D-vitamin

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är d et särskilt svårt.

Idag rekommenderas kosttillskott med D-vitamin till följande grupper:

  • Alla barn under två år.
  • Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
  • Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
  • Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: