Ange ditt sökord

Tanken med samtalsjouren är att kunna vara ett stöd mitt i den akuta krisen, men också i den långsiktiga bearbetningen.  Foto: Shutterstock

Tanken med samtalsjouren är att kunna vara ett stöd mitt i den akuta krisen, men också i den långsiktiga bearbetningen. Foto: Shutterstock

Nationellt samtalsstöd till barncancerdrabbade familjer

En nationell samtalsjour, som man kan ringa till dygnet runt, hoppas kunna ge ett ökat psykosocialt stöd till familjer med barn som drabbats av cancer.

Annons:

Bakom satsningen står Barncancerfonden som, efter att ha testat journumret i Mellansverige med god respons, nu även väljer att erbjuda samtalsstödet nationellt. 

Majoritet upplever ett bristande psykosocialt stöd

Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer. Sjukdomen drabbar inte bara barnet utan har även stark påverkan på syskon och föräldrar, känslomässigt såväl som socialt.

Enligt en undersökning som Barncancerfonden låtit göra bland sina medlemmar upplever majoriteten av de drabbade familjerna att det saknas ett psykosocialt stöd både under och efter vårdtiden, inte minst i de fall då barnet dött. Många föräldrar vittnar om att de inte har erbjudits något stöd alls.

Ska ge stöd både på kort och lång sikt

Tanken med samtalsjouren är att kunna vara ett stöd mitt i den akuta krisen, men också i den långsiktiga bearbetningen. Det säger Anja Malmberg, chef för avdelningen Råd och stöd på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande. 

Redan idag erbjuder Barncancerfonden stöd till drabbade familjer i form av bland annat konsultsjuksköterskor, syskonstödjare och kontakt med andra drabbade familjer. Den nya nationella samtalsjouren blir ett viktigt komplement i den stödverksamheten och dit kan man ringa dygnet runt. Förhoppningsvis kommer det att kunna bidra till att minska upplevelsen av bristen på psykosocialt stöd. 

Samtalsjouren öppnade 1 januari och sker i S:t Lukas regi, en idéburen organisation som erbjuder samtalsstöd med legitimerade psykoterapeuter och psykologer över hela landet.

Fakta om undersökningen

Barncancerfondens medlemsundersökning genomfördes under perioden januari-februari 2016 av CMA Research AB. Barncancerfondens medlemmar i samtliga sex regionala föreningar i landet har deltagit, och totalt 1124 personer har besvarat enkäten.

Annons:

Källor:

Barncancerfonden

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: