Ange ditt sökord

Forskarna menar att morgontrötthet kan tyda på att du har högre IQ än normalt. Foto: Shutterstock

Forskarna menar att morgontrötthet kan tyda på att du har högre IQ än normalt. Foto: Shutterstock

Morgontrött? Då kan du ha högre IQ!

Dina sömnvanor kan skvallra om huruvida du har normalt IQ eller om du faktiskt har högre IQ än medel. 

Annons:

Det menar i alla fall forskarna bakom en studie som publicerats i tidskriften Psychology Today.

Ignorerar biologiska klockan

De allra flesta däggdjur använder den biologiska klockan för att reglera sömnvanor och dygnsrytm. Människan har istället valt att bortse från den och istället leva med valmöjligheten att styra sina egna sömnvanor och sin egen dygnsrytm.

Några forskare i USA har tittat närmare på dessa sömnvanor och om det går att utläsa något mönster i vilka som är piggare eller tröttare på morgonen.

Högre IQ är morgontröttare

Studien visar att det främst är personer med högre IQ som bryter den gängse dygnsrytmen och är uppe längre på kvällarna vilket leder till att de sover längre på morgonen efter och därför blir mer morgontrötta.

Människor med normalt IQ är istället mer benägna att följa den traditionella dygnsrytmen och följa solens upp- och nedgång. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: