Ange ditt sökord

Mobbning i låg- och mellanstadiet kan ge kvarstående men långt fram i livet visar ny brittisk forskning. Foto: Shutterstock

Mobbning i låg- och mellanstadiet kan ge kvarstående men långt fram i livet visar ny brittisk forskning. Foto: Shutterstock

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet

Att mobbning skulle vara en del av uppväxten är en föreställning som vi måste göra oss av med.

Annons:

Det hävdar Louise Arseneault som är en av forskarna bakom en ny studie kring mobbning. 

Under 18 och utsatt för mobbning? Tveka inte att ringa Barnens rätt i samhället (BRIS) alla dagar 10-22 på nummer 116 111 »    Läs mer

Djupa sår

I studien ingick 8 000 britter födda 1958. 15 procent av dessa hade någon gång mellan 7 och 11 år utsatts för mobbning, en siffra man anser motsvarar dagens situation.

Studien, som publicerats i American Journalof Psychiatry, vsar att de som mobbas i skolan får men för livet och att krängningar i låg- och mellanstadiet får negativa kvarstående effekter långt in i vuxen ålder. Som exempel skriver forskarna bland annat att mobboffer mer sällan än andra är i relationer.

Mobbning ett samhällsproblem

Vid 50 års ålder hade de som mobbats i låg- och mellanstadiet hälsomässiga och sociala konsekvenser som beskrivs som inte bara ihållande utan även starka. Det innebar bland annat en ökad risk för att drabbas av depressioner och självmordstankar.

De negativa effekterna av mobbning påverkar även den mobbade och samhället socialt som ekonomiskt. Mobbningsoffer var i förhållande till andra sämre utbildade och vuxna män som blivit mobbade som barn var oftare arbetslösa med lägre inkomst än genomsnittet. Därför menar forskarna bakom studien att man på allvar behöver ta tag i mobbningen och inte bara se den som en del av att växa upp.

Källa: Reuters, TT

Fakta: Om ditt barn blir utsatt för mobbning

Steg för steg

  1. Prata med ditt barn om det som händer.
  2. Prata med ansvarig klasslärare eller mentor.
  3. Kontakta rektor eller huvudman för skolan.
  4. På kommunala skolor ska du ta kontakt med utbildningsförvaltningen. För privata skolor gäller istället skolans styrelse.
  5. Om du inte känner att skolan gör tillräckligt kan du kontakta Barn- och elevombudet, BEO (hit kan du även vända dig i ett tidigare skede).

Tips! Dokumentera allt som händer! För dagbok med tid, plats och inblandade för allt ditt barn utsätts för och annat som sker på skolan. Dokumentera även möten med skolan och spara alla mail. Blir det en utredning är dessa uppgifter viktiga.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: