Migrän - symtom, orsak och behandling

Migrän - symtom, orsak och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2009-08-18
Uppdaterad: 2020-01-02
Författare: Elisabeth Berglund

Migrän kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till tre dygn. Ofta sitter värken vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet. Det är inte ovanligt att man mår illa och kräks vid ett migränanfall.

Migrän är vanligare bland kvinnor än män, men även barn kan drabbas. Det finns effektiva läkemedel som kan bryta huvudvärken vid migrän. Med hjälp av det här testet kan du ta reda på hur svår migrän du har.

Hur uppstår migrän

Nästan var femte kvinna och var tionde man har migrän. Det är vanligt i alla åldrar men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder. Ett migränanfall kan utlösas av många olika saker. Stress, sömnbrist och hormonförändringar hos kvinnor i samband med mens är kända orsaker. Mycket vanligt är också att viss typ av mat som choklad, citrusfrukter, rödvin och starka ostar kan framkalla ett migränanfall. Även starkt solljus, höga ljud och starka parfymdofter är vanliga utlösande faktorer.

Man vet inte exakt vad som orsaker migrän, men genitik och faktorer i omgivningen verkar spela en roll. Det finns teorier forskning kring att hjärnstammen och trigeminusnerven är inblandade. Att migrän beror på vidgade blodkärl är en äldre teori som inte längre är aktuell. 

Vanliga symtom vid migrän

Man har en intensiv och sprängande värk som sitter vid ena ögat eller sidan av huvudet. Ofta förvärras värken när man rör på huvudet

 • Man blir överkänslig för dofter, ljus och ljud
 • Man mår illa och kräks

Det finns två typer av migrän, med eller utan aura. Migrän med aura - kallades förr för klassisk migrän. Denna typ av migränanfall inleds med en slags föraning. Det vanligaste är synfenomen som suddiga dallrande synintryck, blixtfenomen, zick-zackmönster i delar av synfältet, dubbelseende med mera. Även andra typer av aurafenomen förekommer som domningar i ena ansiktshalvan eller i halva tungan. Auran släpper ofta inom 10 till 30 minuter och följs då av själva migränhuvudvärken.

Migrän utan aura - kallades förr för vanlig migrän. Vid den här typen av migränanfall kommer huvudvärken direkt Men man kan ibland känna på sig att ett anfall är på väg, genom att bli ovanligt irriterad, trött eller överaktiv. Det finns även kronisk migrän som du kan läsa mer om här.

Diagnos vid migrän

För att läkare ska ställa diagnosen vid migrän krävs 

 • man har återkommande huvudvärksattacker som varar mellan 4 och 72 timmar
 • huvudvärken har minst två av dessa egenskaper: den är ensidig, den pulserar, den är medelsvår till svår, den förvärras av vanliga aktiviteter
 • man drabbas av minst ett av följande symtom: illamående, kräkning, ljudöverkänslighet eller ljusöverkänslighet.

Nytt receptfritt läkemedel som minskar migränattacker » Sponsrad länk

Behandling av migrän

Om man har migrän är det viktigt att ta medicinen så snart som möjligt för att få bästa och snabbaste effekt. Ofta kan medicinerna lindra anfallet om man tar dem tidigt.

 • Vanligt är att börja behandla sig själv med vanliga, receptfria, smärtstillande tabletter. De kan lindra värken. 
 • Vid svårare migrän kan man behöva receptbelagda medel. Ibland kan man behöva prova olika sorter innan man hittar någon som fungerar. 
 • Det är bra med läkemedel som har snabb effekt, det finns bland annat i form av smälttabletter som smälter i munnen, nässpray samt injektioner.
 • Om man får migrän flera gånger i månaden kan förebyggande medicin behövas. Sådan medicin måste man ta varje dag, alltså även när man inte har huvudvärk. Vid kronisk migrän finns det andra effektiva behandlingar.

Sök akutmottagning:

  • vid plötslig och svår huvudvärk
  • vid huvudvärk, illamående och kräkningar
  • vid huvudvärk med dubbelseende och suddig syn

Goda råd vid migrän

Besvären brukar minska om man lever ett regelbundet liv, äter och sover bra och motionerar regelbundet. Försök att undvika stress och undvik mat och dryck som utlöser attackerna. Avslappningsövningar och akupunktur kan hjälpa. 

När man får en migränattack hjälper det att gå och lägga sig och vila på en mörk och lugn plats. Om man somnar går det ofta över snabbare. Ibland hjälper det att lägga en kall handduk över tinningarna.

Se fler intressanta artiklar om migrän:

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress