Ange ditt sökord

Kvinnor visade sig särskilt vara en utsatt grupp när det gäller förhöjd risk för hjärt- hjärnsjukdom vid migrän. Foto: Shutterstock

Kvinnor visade sig särskilt vara en utsatt grupp när det gäller förhöjd risk för hjärt- hjärnsjukdom vid migrän. Foto: Shutterstock

Migrän ger ökad risk för hjärtinfarkt och stroke

Att drabbas av migrän kan leda  till större risk för både hjärtinfarkt och stroke.

Annons:

Det visar en ny avhandling som läkaren och forskaren Bendik Winsvold står bakom och som bland annat Tidningarnas telegrambyrå rapporterar om.

Migrän med auyrasymtom 

Migrän med aura kallades förr för klassisk migrä och denna typ av migränanfall inleds med en slags föraning. Det vanligaste är synfenomen som suddiga dallrande synintryck, blixtfenomen, zick-zackmönster i delar av synfältet, dubbelseende med mera. Även andra typer av aurafenomen förekommer som domningar i ena ansiktshalvan eller i halva tungan. Auran släpper ofta inom 10 till 30 minuter och följs då av själva migränhuvudvärken. 

Vanliga symtom vid migrän är vanligtvis en intensiv och sprängande värk som sitter vid ena ögat eller sidan av huvudet. Värken förvärras ofta när du rör på huvudet. Du blir överkänslig för dofter, ljus och ljud och kan må illa och kräkas. Migrän utan aura kallades förr för vanlig migrän. Vid den här typen av migränanfall kommer huvudvärken direkt Men man kan ibland känna på sig att ett anfall är på väg, genom att bli ovanligt irriterad, trött eller överaktiv. Det finns även kronisk migrän som du kan läsa mer om här.

Dubbelt så hög risk

Enligt Bendik Winswolds avhandling är det främst kvinnor med aurasymtom som löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke (läs mer om symtom vid migrän och skillnaden på migrän, migrän med aura och kronisk migrän här).

Bendik Winswolds siffror visar att kvinnor som drabbades av migränanfall med aurasymtom löpte dubbelt så stor risk att utveckla de riskfaktorer som kan leda till just hjärtinfarkt och stroke.

Kvinnor något mer utsatta

Både kvinnor och män med migrän utvecklade oftare riskfaktorer för hjärt- och hjärtnsjukdom visar avhandlingen, men kvinnorna är något mer utsatta.

Till andra kända riskfaktorer för hjärtkärl- och hjärnsjukdom hör:

  • Övervikt
  • Skadligt kolesterol
  • Höga fettnivåer (triglycerider) i blodet
  • Högt blodtryck
  • Insulinresistens

Utvecklar du minst tre av dessa faktorer kallas det metabolt syndrom.

Källa: TT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: