Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam

Mia’s krönika: Glöm inte bort att du aldrig är ensam

Det här är helgen på året som är fylld av minnesstunder för nära och kära som inte finns kvar i jordelivet. En helg som för många kan kännas tung. 

Annons:

Två röda dagar i följd, många minnen som hinner fånga oss. Du kanske känner ensamhet och förtvivlan och det är helt ok att göra det. Alla har vi våra rutiner en helg som denna. Jag tar i egen tradition mina barn och min före detta man med mig till Skogskyrkogården i Stockholm, en plats som är känd över hela världen. Vi har under många år, under lördagen, promenerat dit tillsammans med en annan familj och gemensamt tänt ljus för att minnas de som lämnar jordelivet. En rutin som alltid har känts viktig för att visa kommande generationer hur vi kan minnas en vän, morfar eller annan viktig person i ens liv.

För mig har det aldrig varit så jätteviktigt med själva handlingen, att gå till en grav. Min tro är att de som inte finns här i livet alltid är med oss oavsett om det finns en speciell plats eller inte. Minnas gör man, känner jag, oavsett var man befinner sig. 

Jag hade en nära relation till min mormor och sedan hon lämnade oss har jag alltid känt att hon är med mig. Ibland kan jag känna att hon är så nära, så nära så att man nästan kan känna värmen. Jag tror ibland att jag till och med gör det. Även om jag anser att det alltid går att minnas våra älskade så respekterar jag absolut att det är av stor vikt för många att ha en speciell plats att gå till. Så därför gör vi det, varje år.

Efter denna traditionsenliga promenad som vi gjort i många år så har vi alltid gått hem till köket och samlats med eller utan alla vänner och ätit en god middag. En middag med, låt mig säga, karaktär. För det är vad en dag som denna förtjänar att krönas med. Så i just denna krönika tänker jag dela med mig av ett recept som brukar finns på bordet just denna helg. Det är en gryta med must och vilda kryddor, med mycket karaktär och smak. Den får alla runt bordet att njuta av smakerna och känna värme och trygghet. Hos oss är det ibland tyst och ibland är alla munnar igång samtidigt – det viktigaste för mig är att alla mår bra en helg som denna. 

Gör helgen vacker, fundera på allt som varit ta med dig dina vackra minnen in i framtiden och skapa utrymme för nya minnen!

Glöm inte bort att du aldrig är ensam – Varma kramar
Mia

Gryta med must och vilda kryddor. 4-6 portioner

 • 1 kg nött eller älg kött
 • 3 hg starka korvar med (hög kötthalt)
 • 5 dl röttvin
 • 5 dl vatten
 • 3 vitlökar
 • 10 krossade enbär
 • 1 kruka färsk timjan
 • 2 pressande färska apelsiner
 • 6 hg rotsaker
 • 2 gulalökar
 • 5 hg kantareller
 • lingon färska
 • salt
 • sv peppar
 • rapsolja till o bryna köttet som är i små bitar

Gör så här

Putsa och skär köttet i små bitar, bryn det i en gryta, hacka löken o vitlöken håll över. Låt det bryna in, sedan häll över vinet och kryddorna som enbär och timjan. Låt sjuda ca 1 timme.

Pressa apelsinerna o häll över grytan. Ha i rotsakerna blanda morötter, rotselleri, kålrot hur det smakar bäst för dig. Skala dessa och skär i bitar ca 3 cm stora. Fortsätt att sjuda ca 45 min. För bästa smak gör detta dagen innan eller på morgonen så smaken får sätta sig. Stek sedan kantarellerna i lite smör i en annan panna. Innan servering blanda i färska lingon i kantarellerna rör runt och häll över grytan. Servera med en härlig sallad, en god tzatsiki som vanligt med gurka och vitlök eller gör en blandning med rivna färska rödbetor och en klick dijonsenap i. Det går att byta ut köttet till kyckling om du hellre vill det. 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.