Ange ditt sökord

Pedagogisk skiva även för den som inte är van vid meditation. Foto: Shutterstock

Pedagogisk skiva även för den som inte är van vid meditation. Foto: Shutterstock

Meditera enkelt när du själv vill

Att finna lugnet i dessa dagar är inte helt lätt. Alltid igång, alltid online, alltid på väg – men det finns sätt att få ner stressen och samtidigt skaffa ny energi.

Annons:

Skivan Energi & Reflektion hjälper dig som vill varva ner och meditera att göra det i din egen takt när du själv har möjlighet.

Anne-Christine Jonsson är diplomerad samtalsterapeut i Psykosyntes och Kristin Sundström utbildad jympa- och Qigong-instruktör. Det är dessa två som står bakom skivan som ska hjälpa oss slappna av och få en stunds avkoppling.

Göra något åt tempot

Initiativtagare till skivan var Kristin som på sin arbetsplats såg stress och oro varje dag. Kristin bestämde sig då att tillsammans med Anki (Anne-Christine) göra något åt tempot.

Kristin jobbade ju även som jympalärare och Anki var meditationslärare och samtalsterapeut. Då var det meditation där och då, på plats, efter att man hade övertygat ledningen om att det var bra för alla anställda på företaget. Nu har idén utvecklats till skivan som hjälper fler att ta del av enkel och grundläggande meditation.

Skivan består av olika delar

För att skivan ska vara så pedagogisk som möjligt och kunna användas även av den som inte är van vid meditation är den uppbyggd i olika delar.

De olika delarna är smidighetsträning, Qigong, avslappning, och en guidad meditation. Du kan välja själv vilken del / vilka delar du vill göra och hur mycket tid och möjlighet du har för stunden.

Det är bra att veta att du kan använda den här skivan både om du inte har någon tidigare erfarenhet av meditation och du är van vid att meditera.

Första delen är en introduktionsdel till musik, skivan inkluderar även ett antal rörelser som du kan göra. Tänk på att aldrig göra rörelser eller ta i när du rör dig så att det gör ont. Det ska vara skönt, behagligt och avslappnande.
Den andra delen är utan tal, där genomför du själv övningarna till musiken, när du känner dig så pass säker.

Liten meditationsordlista:

  • Meditation är en systematisk använd psykisk och kroppslig teknik som innebär fokusering och koncentration kombinerad med avspänning. Stilla begrundan, att lyssna inåt, försjunkenhet. Det finns olika former av meditation men meningen är att man ska stilla sitt sinne, bli mer harmonisk och ge insikt i vad man är. Ordet meditation kommer från latinets meditare, som betyder att föras mot mitten, mot centrum.
  • Avspänning innebär ett avslappnande. Det finns flera olika tekniker som används på olika platser runtom i världen. Den vägledda tekniken för djupavspänning, Yoga Nidra, kan användas för att uppnå ett avspänt tillstånd.
  • Qigong (气功, [tɕʰikʊŋ], även ch’i kung, chi kung) är ett antal tekniker med kinesiskt ursprung för fysisk och mental träning. All qigongteknik har två delar, den fysiska rörelsen och de precisa tekniker som görs med sinnet och fyller den yttre rörelsen. Detta kallas i allmänhet inre och yttre form. Precis som med yoga och tibetanska träningstekniker så har qigong sina rötter ischamanism.

Att reflektera

Det är viktigt att ge sig själv tid. Det är enkel och kort mening, med en tydlig uppmaning, men allt svårare att genomföra. Konstant tillgänglighet och ett ständigt matande av information från alla håll gör att man ibland glömmer bort att ge sig själv tid. När man kommer till den insikten är man ofta så slut och trött att det inte känns aktuellt. På Kristin och Ankis arbetsplats var man först skeptisk till upplägget bara för att tillslut inse att de anställda mådde mycket bättre och då även presterade bättre.

Att ladda batterierna genom medvetenhet är något helt annat än en natts sömn. Man låter medvetet alla sinnen slappna av och hittar tillbaka till ny energi. Skulle du somna när du använder skivan är inte det något konstigt, det finns egentligen inget ”rätt” sätt att meditera. I grunden handlar det om att värna om sitt personliga välbefinnande och att ge sig själv tid. Testa – du har inget att förlora!

Mer information om Kristin, Anki och möjlighet att beställa skivan hittar du här www.energireflektion.se

Källa: Wikipedia

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: