Ange ditt sökord

Solen lyser som starkast mitt på dagen, mellan kl 11-15, och då är det extra viktigt att skydda sig eller försöka undvika solen. Foto: Shutterstock

Solen lyser som starkast mitt på dagen, mellan kl 11-15, och då är det extra viktigt att skydda sig eller försöka undvika solen. Foto: Shutterstock

Många solskyddsmedel har allvarliga brister

Solskyddsmedel i olika former (kräm, mousse och stick etc.) används av ett stort antal människor för att skydda sig mot solens ultravioletta strålning och många känner sig trygga med detta. Nu visar en granskning att många av dessa solskyddsmedel har allvarliga brister.

Annons:

Det är Läkemedelsverket som har genomfört en kontroll av de solskyddsmedel, eller som man kallar kategorin, “solskyddsprodukter”, som finns på den svenska marknaden.

Bristfällig effektbevisning

Det är välkänt att solens strålar kan leda till allvarliga hälsoeffekter som hudcancer, och risken för att utveckla någon form av hudcancer ökar när man bränner sig i solen. För att minska risken för brännskador är det viktigt att de solskyddsmedel som finns på marknaden ger det skydd som de utger sig för att ha. För att kunna hävda att en solskyddsprodukt har en viss effekt krävs så kallad effektbevisning. Företag som tillverkar eller importerar solskyddsprodukter från länder utanför EU ansvarar för att ta fram bevisning för den solskyddande effekt produkten sägs ha.

Läkemedelsvkerkets kontroll visade att 3 av 11 av de produkter man kontrollerade hade en bristfällig effektbevisning, det vill säga företagen bakom produkterna har inte kunnat visa på att produkten faktiskt bevisligen är så effektiv som man uppgett.

Saknas bruksanvisning

För att solskyddsprodukter ska kunna ge det utlovade solskyddet behöver man använda produkterna korrekt, det vill säga det behöver finnas information vilken mängd man ska smörja in sig med, hur många gånger om dagen man ska smörja in sig och hur man smörjer in sig efter exempelvis bad och handdukstork. Den här typen av bruksanvisning ska finnas i produktens märkning på svenska, en märkning som också ska ange om produkten ger lågt, medelhögt, högt eller mycket högt solskydd. På så vis ska du som konsument dels kunna anävnda produkten säkert för att ge det utlovade solskyddet men också lätt kunna välja rätt produkt ur lämplig skyddskategori.

Vid kontrollen visade det sig desvärre att hela 7 av 11 produkter saknade bruksanvisning för säker användning, något som Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på.

Tas bort från marknaden

Eftersom bristerna är så pass allvarliga har Läkemedelsverket krävt att produkterna antingen ska korrigeras omgående eller tas bort från marknaden.

Då solskyddsprodukter har en viktig skyddande funktion kommer läkemedelsverket även fortsättningsvis att prioritera granskning av just solskyddsprodukter.

Fakta solning och solskyddsmedel

 • Tänk på att barn under ett år inte ska utsättas för direkt solljus och att äldre barn som vistas i stark sol bör skyddas med kläder, solhatt samt solkräm på oskyddad hud. Som vuxen är det förstås lika viktigt att bära skyddande plagg och att smörja in oskyddad hud vid vistelse i stark sol.
 • Tänk på att solen lyser som starkast mitt på dagen, mellan kl 11-15, och då är det extra viktigt att skydda sig eller försöka undvika solen.
 • Smörj in huden rikligt med solkräm innan ni går ut i solen för att ha skydd från början.
 • Solskyddsmedel hör till produktområdet kosmetiska produkter då de ska appliceras på huden för att skydda denna från sol. Solskyddsmedel ska följa gällande bestämmelser för kosmetiska produkter.
 • Endast ett begränsat antal ämnen användas som UV-filter i solskyddsprodukter. Solskyddsmedel som innehåller andra UV-filter som skydd för huden än dessa är alltså inte tillåtna inom EU/EES.
 • Alla solskyddsmedel måste vara testade för att man säkert ska veta att produkterna ger det skydd man förväntar sig.
 • Skyddsnivåer:
  Lågt skydd
  Solskyddsfaktor 6-10
  Medelhögt
  skydd Solskyddsfaktor 15-25
  Högt skydd
  Solskyddsfaktor 30-50
  Mycket högt
  Solskyddsfaktor skydd 50+

Det är viktigt att känna till att solskyddsmedel endast uppnår full effekt om de används i tillräckliga mängder (enligt anvisning på produkten) och att man oftast behöver upprepa insmörjningen efter t.ex. bad eller handdukstorkning. Uppskattningsvis behöver man smörja in ca 35 gram solskyddsmedel för att skydda hela kroppen på en vuxen person med normalstor kroppsbyggnad. Detta motsvarar ungefär sex teskedar solskyddsmedel. Det är vanligt att man som konsument bara använder halva den mängden, vilket gör att skyddet mot solstrålning minskar betydligt. Det är också viktigt att komma ihåg att solkräm aldrig ger ett fullständigt skydd mot solen då alla produkter släpper igenom en del av strålningen. Har du funderingar om innehållet i sin solskyddsprodukt eller är osäker på hur du ska använda den bör du kontakta tillverkaren eller importören av produkten, se namn och adress på förpackningsmärkningen.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: