Ange ditt sökord

Av landets uppskattningsvis 50 000 sålda hjärtstartare är det bara drygt 16 000 som går att hitta via registret. Foto: Shutterstock

Av landets uppskattningsvis 50 000 sålda hjärtstartare är det bara drygt 16 000 som går att hitta via registret. Foto: Shutterstock

Många hjärtstartare kommer inte till användning

Av Sveriges hjärtstartare saknas drygt två tredjedelar i landets hjärtstartarregister vilket gör hjärtstartarna svåra att hitta när ett hjärtstopp inträffar och de verkligen behövs.

Annons:

Idag överlever bara en av tio vid plötsligt hjärtstopp men det finnns potential att hela sju av tio skulle kunna överleva om ma använder en hjärtstartare inom de första minuterna. Möjligheten att rädda liv vid hjärtstopp ökar med andra ord markant om hjärtstartare används snabbt så behovet av att veta vart dessa finns är stort och kan vara livsavgörande.

Fler liv kan räddas

Årligen drabbas 10 000 personer i Sverige av att hjärtat stannar plötsligt och oväntat, detta utanför sjukhusmiljö där det finns vårdpersonal.

Det räcker att inom tre minter inleda hjärt-lungräddning och använda hjärtstartare för att fler liv skulle kunna räddas.

Minoritet av hjärtstartare registrerade

I Sverige har många företag och organisationer idag en hjärtstartare vilket är bra, problemet är däremot att bara ett fåtal som har hjärtstartare väljer att registrera dessa i Hjärtstartarregistret. Av landets uppskattningsvis 50 000 sålda hjärtstartare är det bara drygt 16 000 som går att hitta via registret.

Det är med hjälp av Hjärtstartarregistret som SOS Alarm snabbt kan hänvisa till närmaste hjärtstartare och möjligheten att rädda liv ökar.

Tre procent av fallen

Forskning visar att det trots det stora antalet hjärtstartare i landet och att det i många av de fall när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp finns en hjärtstartare i närheten så är används publika hjärtstartare endast i tre procent av fallen.

Under hösten har det därför pågått en kampanj för att få fler företag och organisationer att inte bara skaffa hjärtstartare utan också registrera dessa så att SOS Alarm snabbt kan hänvisa till dem när ett hjärtstopp skett utanför sjukhus. Hjärtstartarnas position skickas även ut till privatpersoner som registrerat sig som SMS-livräddare.

Här kan du registrera hjärtstartare och ta reda på vart hjärtstartare finns. https://www.hjartstartarregistret.se/#/

Här kan du registrera dig som SMS-livräddare och läsa mer om möjligheten att rädda liv. https://www.smslivraddare.se/

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: