Ange ditt sökord

Förhoppning finns att i framtiden bättre kunna anpassa behandlingen av prostatacancer. Foto: Shutterstock

Förhoppning finns att i framtiden bättre kunna anpassa behandlingen av prostatacancer. Foto: Shutterstock

Många behandlas för prostatacancer utan att ha livsfarlig tumör

En landsomfattande studie visar att många män som behandlas för prostatacancer löper låg risk att dö i sin sjukdom.

Annons:

Studien poängterar ytterligare vikten av att kunna identifiera högrisktumörerna då det är en större andel av män med lågrisktumör som behandlas än män med högrisktumörer.

Nya jämförelser mellan olika grupper

I studien jämförde man risken för död hos män med prostatacancer jämfört med män utan tumör.

Det man kunde konstatera var att män med lågrisktumörer (enligt de riktlinjer som finns), inte löpte större risk för att avlida jämfört med män utan prostatacancer. Trots detta visade det sig att män med just lågrisktumörer behandlades oftare med operation eller strålbehandling jämfört med män med högrisktumörer.

Bättre anpassning av behandling

Huvudförfattaren till artikeln är Pär Stattin och han uttrycker en förhoppning att bättre kunna anpassa behandlingen i framtiden.

Han anser att eftersom en så stor andel av männen har låg risk för att dö i prostatacancer och lever länge efter behandlingen behöver man arbeta med att minimera behandling och biverkning i samband med prostatacancer.

Angeläget med identifiering

Det är angeläget att identifiera de män som behöver behandling respektive de män där behandling inte är nödvändig då prostatcancer är den vanligaste och mest dödande cancerformen bland svenska män.

Många män lever i flera år utan att sjukdomen vare sig fortskrider eller ger symtom.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: