Ange ditt sökord

Under testperiodens gång minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt hos deltagarna. Foto: Shutterstock

Under testperiodens gång minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt hos deltagarna. Foto: Shutterstock

Må bättre med vinterbad

Att reglbundet bada vinterbad har genom forskning visat sig vara positivt för hälsan. Minskad trötthet och bättre humör är bara två av flera goda effekter som vinterbad tycks resultera i.

Annons:

Pirkko Huttunens och hennes kollegor vid Oulu universitet har genomfört flera studier kring vinterbad. En av dem publicerades redan 2004 och hade som mål att studera effekten på humöret av regelbundet vinterbadande. 

Humörhöjande att bada vinterbad

När man utsätter hela sig för iskallt vatten, utlöser det en stressreaktion. Det sympatiska nervsystemet aktiveras och ökar utsöndringen av det blodburna hormonet noradrenalin (”stresshormon” som bland annat ger ökad reaktionsförmåga och koncentration). 

Under testperiodens gång minskade spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt, och efter fyra månader svarade alla deltagare att de kände sig mer energiska, aktiva och sunda och hade bättre självkänsla än innan. Dessutom rapporterade de som led av diagnostiserad reumatism, fibromyalgi och astma att vinterbad hade lindrat smärtan.

Inget för den med konstant högt blodtryck

Om blodtrycket ökar på grund av stress, kan regelbundet vinterbadande minska blodtrycket i vila. Det beror på att höga halter av stresshormoner i blodet används för att öka värmeproduktionen och minska värmeförlusten.

I kallt vatten ökar blodtrycket mindre hos människor som är vana vid kallt vatten än hos dem som är ovana. Det kan dock vara bra att gradvis vänja sig vid vinterbad. Läkare rekommenderar inte den som har konstant högt blodtryck att bada vinterbad.

Annons:

Källor:

Forskning & Framsteg

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: