Ange ditt sökord

Egenmätningen krävde varken särskild utrustning eller någon längre utbildningsinsats. Foto: Shutterstock

Egenmätningen krävde varken särskild utrustning eller någon längre utbildningsinsats. Foto: Shutterstock

Mät blodtrycket på egen hand – optimera läkemedelsdosen bättre

Att mäta ditt eget blodtryck och själv styra medicineringen kan optimera läkemedelsdosen och ge bättre blodtryck jämfört med när läkare justerar dosen.

Annons:

Det enligt en ny brittisk studie. 

Hög risk för kardivaskulär sjukdom

Deltagarna i studien hade redan drabbats av diabetes, kronisk njursjukdom eller hjärt- kärlsjukdom och bedömdes därför löpa förhållandevis hög risk för att drabbas av ny hjärt- kärlsjukdom. Totalt ingick 552 brittiska patienter i studien. 

Genom ett slumpmässigt urval fick patienterna antingen gå på sedvanliga kontroller hos husläkare eller själva styra sin medicinering. Gruppen som valdes ut för studien bedömdes ha mest att tjäna på en mer optimerad blodtryckskontroll. 

Blygsam utbildningsinsats

Hos de deltagare som fick mäta sitt blodtryck och justera sina mediciner hemma blev blodtrycket bättre jämfört när läkare hade justerat doseringen.

Egenmätningen krävde varken särskild utrustning (förutom blodtrycksmätaren) och inte heller någon längre utbildning.

Viktigt steg

En begränsning av studien var att endast 8 procent av de inbjudna deltagarna gick med i studien. Trots begränsningen i antalet deltagare i studien framhåller två svenska forskare att man kan se tydliga fördelar av studien.

I en ledarkommentar i anslutning till att studien publicerades i tidskriften Jama skriver de svenska forskarna att studien ”är ett vikigt steg mot en modern behandling av högt blodtryck där patienten står i centrum”. Därför menar de två svenska forskarna att man nu bör fortsätta forskningen för att komma fram till vilken tidpunkt under dygnet som är mest lämplig för egenmätning av blodtryck och även vilket schema som man ska använda för att justera behandlingen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: