Ange ditt sökord

Skillnaden mellan män och kvinnors förmåga till multitasking varierade med kvinnors menstruationscykel. Foto: Shutterstock

Skillnaden mellan män och kvinnors förmåga till multitasking varierade med kvinnors menstruationscykel. Foto: Shutterstock

Män kan vara bättre på multitasking

Nu finns det första vetenskapliga studie som testat skillnaden mellan kvinnors och mäns multitaskingförmåga. Studien visar att män kan vara bättre på att göra flera saker samtidigt.

Annons:

Studien genomfördes vid Stockholms universitet och man publicerade nyligen resultaten i tidskriften Psychological Science.

Digitala ”klockor”

Deltagarna i studien, 160 kvinnor och män mellan 20 och 43 år, fick i uppdrag att hålla reda på tre digitala ”klockor”. Klockorna var ett slags räkneverk med löpande sifferserier som gick i olika hastigheter och var dolda av färgade fält på datorskärmen. 

Klockorna visade specifika ”tider” som var fördefinierade enligt enkla regler och när dessa visades skulle deltagarna markera detta. Man kunde när som helst kolla av klockornas ställning och skulle parallellet med dessa uppgifter även hålla reda på vanliga svenska namn som presenterades ovanför räkneverken.

När de kände igen ett namn som återkom efter fyra steg, till exempel ”Kalle-Lisa-Mattias-Svea-Kalle” skulle de markera detta. Det är resultatet av dessa tester man nu har sammanställt.

Spatiala relationer påverkar

Resultaten visade att männen är bra, och ibland bättre, på att göra flera saker samtidigt något som skiljer sig från tidigare forskning som menar att könsskillnader i multitasking inte förekommer. I ett pressmeddelande säger Timo Mäntylä, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet att ”vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta.”

Till detta räknar han uppfattningen om kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning konstaterar Timo Mäntylä att resultatet av studien visar att män ibland är bättre på multitasking än kvinnor.

Skillnader under menstruationscykeln

Studien visade att kvinnors förmåga varierade under menstruationscykeln. En nyckelfaktor vid multitasking är förmågan att hantera rumsliga (spatiala) relationer, en förmåga som varierade under menstruationscykeln.

Kapaciteten för multitasking var högre kring själva menstruationen medan den var betydligt lägre kring ovulationen då östrogennivån är hög. Sammantaget visar det att könsskillnaderna i multitasking varierar beroende på den kvinnliga menstruationscykeln. Det betyder att skillnaderna är stora under ovulationsfasen men den skillnaden elminerades för kvinnor under menstruationen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: