Ange ditt sökord

En förklaring till den kraftiga ökningen tros vara att människor inte längre skyddar sig mot könssjukdomar i samma utsträckning som tidigare. Foto: Shutterstock

En förklaring till den kraftiga ökningen tros vara att människor inte längre skyddar sig mot könssjukdomar i samma utsträckning som tidigare. Foto: Shutterstock

Kraftig ökning av antalet fall av gonorré

Varje år går Folkhälsomyndigheten ut med statistik kring antalet fall av könssjukdomar som rapporterats i Sverige. De senaste siffrorna visar att särskilt en könssjukdom, gonorré, ökat kraftigt. 

Annons:

Statistiken baseras på antalet fall som rapporterats in under 2015.

Kraftig ökning av gonorré 

Statistiken visar att antalet rapporterade fall av gonorré under 2015 var 1 618. Det är en kraftig ökning jämfört med föregående år. Samtidigt är det den högsta siffran som rapporterats sedan 1987 då antalet fall var 2 243. 

Man kan se att mer än hälften av fallen rapporterades från Stockholm, samtidigt är den oroande utvecklingen lika utbreddi i stort sett hela landet. 

Skyddar sig inte på samma sätt

En förklaring till den kraftiga ökningen tros vara att människor inte längre skyddar sig mot könssjukdomar i samma utsträckning som under 1980-talet då det fanns en utbredd rädsla för hiv-viruset. Det menar i alla fall Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Andra förklaringar till ökningen tros vara att antalet sexpartners har ökat men också att fler människor testar sig. 

Fakta: Så skyddar du dig mot gonorré

  • Använda kondom vid slidsamlag och analsamlag.
  • Använda kondom om man använder sexleksaker som en dildo.
  • Det är också bra att använda kondom om man har munsex med en kille eller slicklapp om man har munsex med en tjej.

Har man redan gonorré och har oskyddat sex är risken större att man får andra könssjukdomar också, eftersom redan infekterade slemhinnor är mer mottagliga för andra infektioner.

Annons:

Källor:

Folkhälsomyndigheten, UMO

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: