Ange ditt sökord

Ur forsknings- och hälsosynpunkt är tre till fyra koppar kaffe om dagen det optimala menar Susanna Larsson vid Karolinska institutet. Foto: Shutterstock

Ur forsknings- och hälsosynpunkt är tre till fyra koppar kaffe om dagen det optimala menar Susanna Larsson vid Karolinska institutet. Foto: Shutterstock

Kaffe orsakar inte förmaksflimmer

Tidigare har forskare misstänkt att kaffe skulle kunna orsaka förmaksflimmer. Nu visar en ny jämförelse av flera studier att det inte stämmer vilket är positivt då kaffe faktiskt kan ha flera hälsofördelar som till exempel att minska risken för diabetes.

Annons:

Det är forskare vid Karolinska institutet som studerat kaffe och dess egenskaper närmare och jämfört ett antal studier för att se om det stämmer att kaffe kan orsaka förmaksflimmer.

Följdes under tolv år

Susanna Larsson, forskare vid institutet för miljömedicin på Karolinska instutet, och hennes kollegor har under tolv år följt drygt 75 000 svenskar.

Under perioden för studien har deltagarna fått uppge hur många kaffer de druckit per dag.

Inget samband mellan kaffedrickande och förmaksflimmer

Tidigare har man inom forskarvärlden misstänkt att kaffe kan orsaka förmaksflimmer. Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta snabbare än normalt.

När forskarna nu granskade de aktuella studieresultaten kunde man inte se något samband mellan kaffedrickandet och förekomsten av förmaksflimmer. Inte ens vid extrem kaffekonsumtion förekom någon ökad förekomst av förmaksflimmer.

Kaffe orsakar inte förmaksflimmer

Forskarna gick även igenom fyra andra studier och slog ihop dessa med sin egen studie. Resulatet, kunde man konstatera, blev detsamma. Kaffe orsakar inte förmaksflimmer.

Sussanna Larsson säger i ett uttalande att det är ett trevligt resultat då man i andra studier istället sett att kaffe minskar risken för både typ 2-diabetes och vissa hjärt-kärlsjukdomar. Susanna Larsson menar att om man ser till forskningen så är tre till fyra koppar om dagen det mest optimala.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: