Ange ditt sökord

För många förknippas sommaren med insekter och insektsbett som kan bli en riktig plåga. Foto: Shutterstock

För många förknippas sommaren med insekter och insektsbett som kan bli en riktig plåga. Foto: Shutterstock

Det finns en uppsjö produkter för att hålla krypen borta och förebygga risken att bli biten. Foto: Shutterstock

Det finns en uppsjö produkter för att hålla krypen borta och förebygga risken att bli biten. Foto: Shutterstock

Det är inte alltid helt lätt att förebygga insektsbett men det går åtminstone att göra några åtgärder.  Du kan till exempel vara försiktig när du befinner dig nära ett bi- eller getingbo. Foto: Shutterstock

Det är inte alltid helt lätt att förebygga insektsbett men det går åtminstone att göra några åtgärder.  Du kan till exempel vara försiktig när du befinner dig nära ett bi- eller getingbo. Foto: Shutterstock

Insektsbett – tips och råd!

När värmen stiger kryper också små vänner i naturen fram. För det mesta är dessa små (o)djur helt ofarliga men deras bett kan ge upphov till besvär och irritation och även i vissa fall allvarligare problem.  

Annons:

Myggbett eller getingstick – vissa personer får starkare reaktioner mot insektsbett än andra och det beror bland annat på att du kan vara allergisk mot insektsbett (oftast allergi mot bi- och getingstick). Vanliga bett kommer från myggor, getingar, bin och även myror. 

Behandling av insektsbett

Undvik att klia! Det är ett klassiskt råd i samband med insektsbett men det står sig. Om du kliar på ditt insektsbett kan du riva upp bettet och orsaka infektioner. Särskilt barn kan ha svårt att låta bli att klia på insektsbett – men det finns hjälpmedel.

På apotek kan du hitta produkter som hjälper till att lindra den värsta klådan och på så vis undvika ytterligare infektioner. En bedövningssalva mildrar klådan och obehaget och kan låta insektsbettet gå över av sig självt. Även hydrokortisonkräm motverkar klåda och verkar även inflammationsdämpande. 

Det kliar och blir rött!

Besvär som kan uppstå när du har blivit biten av insekter är att huden får en rodnad på det angripna stället och att det kliar. Det kan även svullna upp och besvären försvinner vanligtvis efter ett par dagar. Det är viktigt att du är uppmärksam på om och när besvären från insektsbettet går över för om besvären tilltar istället för avtar ska du ta kontakt med en läkare. Insektsbett är en form av inflammation som uppstår.

Vanliga tecken på insektsbett

  • Rött utslag
  • Svullnad
  • Klåda på utslaget
  • Smärta vid utslaget

Det är viktigt att utgå från ditt allmäntillstånd, om du märker av symtom som andningsbesvär, illamående och huvudvärk eller bara mår sämre ska du kontakta din vårdmottagning. 

Vet du om att du är allergisk mot insektsbett är det bra att prata med läkare i förebyggande syfte och få tips och råd hur du kan skydda dig och kanske förebygga en allergisk reaktion. 

När det är farligt att bli biten

Även om insektsbett generellt inte är farliga finns det några faktorer som kan leda till svåra besvär. Att vara allergisk mot insektsbett kan försvåra besvären och ibland vara riktigt farligt, detsamma gäller om du blir stucken på ett så kallat ”känsligt” ställe.

Känsliga ställen på kroppen (vid insektsbett)

  • Tunga
  • Svalg
  • Munhålan

En så kallad anafylaktisk (allergisk) reaktion behöver behandlas omedelbart. Det gäller även om du eller den som blivit biten har ett hastigt försämrat allmäntillstånd. Då behöver man komma till vården och utreda besvären. Det kan ju finnas andra orsaker till att du mår dåligt.

Kontakta vården direkt (112) om du…

…har fått geting- eller bistick i munnen

…fått feber efter insektsbettet

…har hudutslag eller svullnad på andra ställen än där bettet sitter

…känner dig illamående, slö eller har problem med att andas (efter geting- eller bistick)

…tidigare reagerat på insektsstick

…om barn under 3 år, eller gamla, drabbas av fler än ett stick (av bi, geting eller broms)

Förebygga insektsbett

Det är inte alltid helt lätt att förebygga insektsbett men det går åtminstone att göra några åtgärder. 

Du kan till exempel vara försiktig när du befinner dig nära ett bi- eller getingbo. Även om inte du är allergisk kan det finnas någon i närheten som drabbas svårt om den personen råkar bli stucken. Tänk på att kolla glas och tallrikar när du dukar upp mat ute. Insekter dras till söt dryck och mat och då kan insektsbettet lätt uppstå i munnen vilket är farligare än bett på andra ställen av kroppen.

Vet du med dig att du besväras av insektsbett eller att du vistas i ett insektstätt område, försök klä dig rätt. Till exempel långärmat eller med långbyxor. Det finns även hjälpmedel som myggnät för fönster och dörrar, insektsmedel och en uppsjö produkter som ska hålla ”smådjuren” på avstånd. 

Enkla tips kan ge en behaglig tid

När det är varmare ska vi kunna njuta. Kliande bett och besvär kan påverka humöret men det går att både förebygga och behandla smart. 

Den vanligaste ”behandlingsmetoden” är att du själv kliar på ditt insektsbett, något som faktiskt kan orsaka värre infektioner. Då kan en bedövningssalva vara bra för att mildra klådan och undvika att man gör värre skada. 

Tänk på att det här även gäller om du åker utomlands någon annan tid på året. Många åker till varmare länder som har en annan typ av insekter och då gäller det att vara extra uppmärksam om du märker något konstigt i samband med att du fått ett insektsbett. Ta med produkter som kan hjälpa vid insektsbett när du packar ditt ”reseapotek” så är du förberedd! 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: