Ange ditt sökord

Ingen bot i sikte – men kanske bättring

Ingen bot i sikte – men kanske bättring

Det drabbar brett. Det drabbar hårt och det drabbar alla samhällsklasser. Jean-Jacques Rousseau hade det på 1700-talet. Winston Churchill hade det också men hittade lindring i Sverige. Nu visar ny forskning att en svensk innovatör var på rätt spår när han på 1950-talet introducerade ett växtbaserat läkemedel mot prostatabesvär.

Annons:

Den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau ska ha undvikit socialt umgänge och inte kunnat närvara på föreläsningar på grund av sina prostatabesvär vilka i dag antas ha berott på sjukdomen prostatit.

Även den engelske premiärministern Winston Churchill led av sjukdomen men hittade lindring i ett växtbaserat läkemedel framställt av den svenske innovatören Gösta Carlsson. I ett brev från 1954 tackar Winston Churchill det nystartade lilla Ängelholmsföretaget Cernelle för hjälpen att kunna leva med smärtan.

Obotlig sjukdom

Kronisk prostatit är en vanlig, obotlig sjukdom som drabbar cirka var femte man. Förutom smärta får männen också ofta problem med vattenkastning och erektionssvikt. Varken bot eller effektiv lindring har funnits. Men nya rön visar nu att ett svenskt växtbaserat läkemedel kan vara bästa hjälpen.

Riktigt hur många män som får prostatit är osäkert. Men, enligt flera föreläsare vid den europeiska urologikonferensen i Wien den 17–21 mars i år, drabbas cirka 15–20 procent av alla män under sin livstid. Läkarna är inte riktigt säkra på varför sjukdomen uppstår och varken bot eller smärtlindring har funnits.

Ingen “typisk” patient

Att kronisk prostatit är svår att diagnostisera var samtliga föreläsare överens om.

”Någon typisk patient eller sjukhistoria tycks inte finnas och inte heller någon förklaring till varför det gör så ont. Man har bland annat haft teorier om utifall uppkomsten av sjukdomenberor på virus, bakterier eller autoimmun sjukdom”, berättar Magnus Grabe, docent vid urologikliniken, Skånes Universitetssjukhus, Malmö.

Länge har läkarna saknat en vägledning för diagnos och behandling av denna stora patientgrupp. Men de senaste 20 åren har forskarna kunnat ge en mer nyanserad och strukturerad bild. Det har också fastställts ett nytt sätt att klassificera sjukdomen samt ett enhetligt frågeformulär. Nu har det också gjorts alltfler patientstudier.

Nya studier presenterade

Under symposiet i Wien presenterades en metaanalys (sammanslagning om många olika studier inom samma område), som visar att alfablockerare på rätt patienter kan ge en allmän förbättring av kronisk prostatit men ingen specifik smärtlindring.

”Men, i kombination med det växtbaserade läkemedlet Cernilton (ännu ej godkänt för den indikationen i Sverige), ger alfa-blockerare de bästa kliniska resultaten hittills på dessa patienter”, säger J Curtis Nickel, kanadensisk professor, som anses ledande inom terapiområdet.

Även en ny placebokontrollerad studie visar på positivt resultat och det svenska växtbaserade läkemedlet, Cernilton, kan bli det första dokumenterade läkemedlet mot kronisk prostatit/kronisk bäckenbottensmärta (CP/CPPS).

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: