Ange ditt sökord

Att låta hunden eller katten sova i sängen kan ge bättre sömn visar forskning. Foto: Shutterstock

Att låta hunden eller katten sova i sängen kan ge bättre sömn visar forskning. Foto: Shutterstock

Husdjur i sängen kan ge bättre sömn

För dig som har svårt att sova och dessutom har hund eller katt kommer nu glädjande nyheter från ett forskningsinstitut i USA. Att låta hunden eller katten sova i sängen kan nämligen vara positivt för din sömn.

Annons:

Det är Clinic’s Center for Sleep Medicine i delstaten Arizona som har tittat närmare på hur husdjur i sängen påverkar vår nattsömn. Studien har publicerats i tidskriften Mayo Clinic Proceedings.

Fick svara på frågor

Deltagarna i studien fick svara på frågor kring husdjur och sömnvanor, bland annat ställde forskarna frågor om man lät husdjuret komma in i sovrummet och i sängen samt huruvida detta i så fall störde nattsömnen.

I undersökningen ingick totalt 150 av sömnklinikens patienter varav 74 hade ett eller flera husdjur.

Gav bättre sömn

När forskarna sammanställde svaren visade det sig bland annat att:

  • 56 procent tillät husdjuren att komma in i sovrummet och i sängen under natten
  • 20 procent upplevde att sällskap av husdjur i sängen påverkade nattsömnen negativt
  • 41 procent upplevde att husdjur i sängen bidrog till bättre sömn

De som upplevde en positiv effekt av att ha sitt eller sina husdjur i sängen menade att orsaken var att man kände sig säker, att husdjuren bidrog till en känsla av kamratskap och även avkoppling.

Forskarna kommer med rekommendationer

Det finns begränsat med forskning kring hur husdjur påverkar vår sömn men forskarna drar ändå slutsatser baserat på tidigare kända egenskaper i interaktionen mellan husdjuren och människan. Bland annat vet man att hundar och katter har en positiv terapeutisk effekt samt positiv effekt på personer som lider av demenssjukdom. Förutom att husdjuren verkar kunna bidra till att vi sover bättre ger forskarna därför även en rekommandation att vårdpersonal som arbetar med personer som har sömnproblem bör höra sig för om personerna har husdjur och utifrån svaren hjälpa till att hitta en mer effektiv lösning för att förbättra sömnen.

God sömn är en nyckel till ett gott välbefinnande och kan bidra till starkt positiva hälsoeffekter, därför är det relevant att om du upplever sömnproblem se över dina sömnvanor och hur du kan förbättra din sömn.

Att tänka på!

Husdjur i sängen kan alltså vara positivt. På sommaren finns det dock, i fästingtäta områden, en risk att hunden eller katten för med sig fästingar in. Därför är det noga att kontrollera husdjurets päls och borsta ordentligt innan hunden eller katten får komma upp i sängen. På vinterhalvåret är det även bra att torka smutsiga tassar då smuts och lort lätt gör det obehagligt att vistas i sängen. Du avgör självklart om du tycker det är lägligt att låta din hund eller katt sova i sängen.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: