Ange ditt sökord

De nya immunbehandlingarna för melanom är ju det största som har hänt hudcancervården det senaste 50 åren., säger Åsa Ingvar som är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige.

De nya immunbehandlingarna för melanom är ju det största som har hänt hudcancervården det senaste 50 åren., säger Åsa Ingvar som är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige.

Hudläkaren Åsa Ingvar: Euromelanoma-kampanjen viktig – ökar medvetenheten om riskerna för hudcancer

Initiativet att under en vecka erbjuda remissfria tider för hudundersökningar under Euromelanoma-veckan ställs i år in på grund av Covid-19 och istället satsar man på själva informationskampanjen för att uppmärksamma hudcancer. Det berättar Åsa Ingvar som är hudläkare vid Skånes Universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet och ansvarig för Euromelanoma-veckan i Sverige.

Annons:

Euromelanoma är ett Europeiskt initiativ för att öka medvetenheten om hudcancer hos befolkningen. Det är över 30 länder som deltar i Euromelanoma varje år.

Vanligtvis tredelad kampanj

Euromelanoma består egentligen av 3 delar, en informationskampanj, en screening-vecka och en statistisk uppföljning. Euromelanoma-veckan är helt enkelt screening-veckan där människor erbjuds boka en tid för hudkontroll hos en hudläkare, utan att behöva en remiss från primärvården. Denna vecka pågår vanligtvis en vecka i maj varje år.

– Corona-pandemin ledde till att årets screening-veckan tuvärr ställdes in. Detta på grund av de rekommendationer som utgått från Folkhälsomyndigheten avseende att inte samla för många på samma ställe, under euromelanoma-veckan brukar det bli tätt i väntrummen, och att spara på engångsmaterial, berättar Åsa Ingvar.

Man har däremot valt att gå vidare med informationskampanjen som kommer att rulla under sommarmånaderna och bland annat att visas på Doktorn.com och på Väntrums-TV.

– Vi går som sagt vidare med informationskampanjen och ser till att de mottagningar som skulle ha deltagit i kampanjen får informationsmaterial som de kan dela ut under året. Vi har också ökat vår budget för att nå ut i traditionella och sociala medier och vi har satt upp ett samarbete med bilprovningen som vänligt nog har erbjudit sig att sprida vårt material via sina testcentra. Anledningen att vi valde Bilprovningen var att vi ville försöka nå ut till den grupp som vi traditionellt har haft svårt att nå- nämligen män.

Ökar medvetenheten

Åsa Ingvar menar att veckan fyller en funktion och är viktig för att öka människors medvetenhet när det kommer till hudcancer.

– Euromelanoma-kampanjen är viktig eftersom den ökar medvetenheten om riskerna för hudcancer och hur man ska göra för att skydda sig eller vilka symtom man ska vara uppmärksam på för att upptäcka hudcancer i tid. Detta kan potentiellt minska risken för hudcancer och minska sjuklighet och dödlighet i hudcancer.

Enligt Åsa Ingvar behöver man bli uppmärksam på vilken riskgrupp man tillhör och ändra sitt solexponeringsbeteende efter det.

Riskfaktorer för hudcancer

  • Ljus hudtyp, som ofta manifesterar sig i att man vid solexponering blir röd i huden innan man blir brun.
  • Många födelsemärken, speciellt om man har många stora ( >6 mm stora) födelsemärken.
  • Ärftlighet för hudcancer.
  • Svåra solbrännor under barndomen (upp till 18 år).
  • Utomhusarbete eller utomhusfritidsaktiviteter som segling, golf etc.

– Om man har en eller flera av dessa riskfaktorer så ska man vara lite extra försiktig i solen. Om man uppfyller många eller alla av dessa riskfaktorer så ska man vara mycket sparsam med solexponering.

Nya immunbehandlingarna – största som hänt inom hudcancervården på flera år

Inom forskningen sker det mycket spännande inom hudcancervård berättar Åsa Ingvar.

–  De nya immunbehandlingarna för melanom är ju det största som har hänt hudcancervården det senaste 50 åren. Nobelpriset delades ju ut för den forskning som ligger bakom utvecklingen av dessa behandlingar. Med immunonkologiska behandlingar har vi till och med botat vissa patienter med ett spritt melanom. Men även med dessa behandlingar kan vi inte bota alla, så att förebygga hudcancer genom att minska sin solexponering och att upptäcka hudcancer tidigt i utveckling är fortfarande det absolut viktigaste. Vad det gäller det sistnämnda pågår mycket forskning på olika diagnostiska metoder som kan göra stor skillnad i framtiden. Till exempel kommer ny teknik göra att vi snabbt kan visualisera en hudförändring på cellnivå med hjälp av så kallad konfokalmikroskopi och med hjälp av artificiell intelligens kan datorer hjälpa oss att ställa diagnoser.

Med fortsatt förbyggande arbete och ökad medvetenhet i befolkningen tror Åsa Ingvar att vi kan komma att se hudcancerincidensökningen bromsa in.

– Vi är numera bra på att skydda våra barn vilket kommer ge effekt när de blir vuxna, i bästa fall hade vi skyddat oss själva lika bra och då hade effekten av denna förbättrade medvetenhet kanske kommit snabbare!

Ny kampanjledare

Vilka aktiviteter som kommer att förekomma under nästa år bestäms först i november och är därmed svårt att svara på redan nu. Däremot avslöjar Åsa Ingvar att det från och med nästa års kampanj kommer att finnas en ny kampanjledare på plats.

Åsas egen sommar är som för många andra svår att sia om berättar hon.

– Flexibel tror jag är det bästa sättet att beskriva den sommar jag väntar mig. Vi göra inga större planer och är beredda att bryta semestern om det skulle behövas på grund av Corona.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: