Hjärtsjukdomar vanligaste dödsorsaken – utom i höginkomstländer

Hjärtsjukdomar vanligaste dödsorsaken – utom i höginkomstländer

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-09-04
Författare: Moa Järefäll

Globalt sett är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken, men det finns ett undantag. Bland medelålders människor i höginkomstländer är det istället cancersjukdomar som tar flest liv.

Det visar en ny undersökning i medicintidskriften The Lancet.

Cancersjukdomar dominerar i rika länder

Just nu pågår en europeisk hjärtkongress i Paris där forskarna diskuterar vad det är vi människor dör av. Den vanligaste orsaken är hjärt- och kärlsjukdomar där fyra av tio personer dör på grund av till exempel hjärtinfarkt eller stroke.

I den rikare delen av världen ser mönstret dock annorlunda ut. Där är det istället olika cancersjukdomar som tar flest liv bland människor i medelåldern.

Mer kunskap om hjärt-kärlsjukdomar

Professor Annika Rosengren, som lett den svenska delen av studien, säger att anledningen till det är att hjärtsjukvården är så framgångsrik i höginkomstländer. 

Vi vet mer om vad som orsakar hjärt-kärlsjukdomar och de är mer likartade sinsemellan. Åtminstone två tredjedelar av hjärt-kärlsjukdomar vet vi orsakas av riskfaktorer som vi känner mycket väl till och vet hur vi ska både förebygga och behandla, förklarar Annika Rosengren. 

Svårare hitta framgångsrik cancerbehandling

För cancersjukdomar har det varit svårare att hitta framgångsrik behandling och de bakomliggande orsakerna till olika cancerformer är inte identifierade. Det finns därmed en hel del kvar att göra på den fronten för att öka kunskapen och slutligen behandlingen. 

Även när det gäller hjärt-kärlsjukdomar finns det förstås mycket kvar att göra. Vi vet ju alla att vi inte äter som vi ska eller rör på oss tillräckligt mycket, säger Annika Rosengren. 

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress