Ange ditt sökord

Att man rockar just sockar är för att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.  Foto: Shutterstock

Att man rockar just sockar är för att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Foto: Shutterstock

Hela Sverige rockar sockorna den 21 mars!

Har du några olika strumpor hemma? Vad bra! Ta på dig en rutig och en skär eller en med frukt och en med bär och rocka sockorna på Internationella Downs syndromdagen. Då hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Annons:

Med olika sockor på fötterna, sång och musik uppmärksammas idag Internationella Downs syndromdagen. Svenska Downföreningen, en ideell förening, som står bakom satsningen och som uppmanar alla att rocka sockorna och slå ett slag för att olika är bäst.

Kromosom nr 21

Den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21 och det är därför man har valt att rocka sockorna just den 21/3.

Att man rockar just sockar är för att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Rocka sockorna står för att vi alla är olika som individer

Initiativet”Rock Your Socks” kommer ursprungligen från USA, men drivs internationellt av Down Syndrome International (DSi) och heter då “Lots of Socks”. I Sverige har man rockat sockorna i flera år, men genombrottet på sociala medier kom 2014 efter att Svenska Downföreningen initierat kampanjen “Rocka dina sockar”. Året efter, 2015, uppmuntrade 10-åriga Nathea Anemyr, som har en syster med DS, Sveriges skolor och arbetsplatser att rocka sockorna via Facebook och resten är, som det heter, historia.

– Rocka sockorna står för att vi alla är olika som individer, men har samma rättigheter och värde. Olika sockor är en symbol för att olikheter berikar. Ditt människovärde och dina rättigheter sitter inte i hur du ser ut eller vad du kan utan vem du är säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen.

Delar du med dig av dina olika sockar i sociala medier kan du med fördel använda en så kallad “hashtag”, som heter #rockasockorna och inget säger att man inte kan rocka sockorna varje dag om man så vill.

Öppnar upp för samtal

Med denna enkla gest – att rocka sockorna, vill man från Svenska Downföreningen att alla får en chans att på ett lekfullt sätt visa och stå upp för mångfald i samhället och alla människors lika värde och rättigheter. I glädjen som detta skapar hoppas man att det finns en öppning till fördjupade samtal om hur olikheter berikar och en ingång till att fördjupa sina kunskaper.

Kunskap som Svenska Downföreningen menar behövs för att medvetandegöra vilka strukturer i samhället som fortsätter att utestänga och diskriminera individer och grupper. Kunskap om mänskliga rättigheter och hur de skrivningar som finns i både konventioner och lagstiftning kan bli verklighet om man på allvar tar tillvara på mångfaldens kvaliteter och styrkor, tillsammans, genom samtal, diskussion, samverkan och aktion, skriver Svenska Downföreningen i ett pressmeddelande.

Annons:

Källor:

Svenska Downföreningen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: