Ange ditt sökord

Under semestern är det inte ovanligt att många svenskar konsumerar mer alkohol även på vardagarna, till skillnad från under resten av året. Foto: Shutterstock

Under semestern är det inte ovanligt att många svenskar konsumerar mer alkohol även på vardagarna, till skillnad från under resten av året. Foto: Shutterstock

Hälften av svenska folket dricker mer alkohol under semestern

Om du upplever att du dricker ett eller två glas extra under semestern är du inte ensam då mer än hälften av svenska folket ökar sin alkoholkonsumtion under semestern.

Annons:

Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av IQ.

Ökar drickandet

Enligt undersökningen uppger hälften av svenskarna att de under sin semester utökar sin alkoholkonsumtion jämfört med resten av året. För många innebär inte en ökad alkoholkonsumtion under en begränsad period några särskilda problem och det är lätt att dra ner på alkoholkonsumtionen när man är tillbaka i rutinerna efter semstern.

För en del innebär dock en ökad alkoholkonsumtion under semestern en inkörsport till ett riskfullt drickande även efter semestern (läs mer om tecken på om du ligger i riskzonen för alkoholism) då de nya vanorna kan vara svåra att bryta.

Vanligare att dricka på vardagen

Under större delen av året dricker majoriteten av svenskarna inte på vardagarna utan till helgen och festligheter. Under semestertider förändras dock detta.

Enligt undersökningen uppger nämligen sex av tio /59 procent) att det under semestern är vanligare att de dricker alkohol på vardagarna jämfört med resten av året.

Viktigt att ta på allvar

Det är viktigt att ta utökade alkoholvanor på allvar. Om du upplever att du eller någon i din närhet inte kan bryta de nya vanorna efter semestern behöver ni prata om detta och våga vara öppna med att konsumtionen har stuckit iväg. För många barn kan en tillvaro kring alkohol, oavsett om det är på midsommar, under husvagnssemestern eller på stranden utomlands vara jobbigt då föräldrarna kan förlora omdömet eller helt enkelt bete sig lite annorlunda. För ett barn kan den här kopplingen mellan alkohol och förändrat beteende hos föräldrar sätta djupa spår så om alkohol är inblandat i kombination med barn, tänk efter en gång extra hur nödvändigt det är och vad du kan göra för att förebygga att det blir eventuell överkonsumtion.

Som vuxen bör man vara självmedveten kring sin alkoholkonsumtion för att på så vis förebygga risken att hamna i missbruk. Det finns idag bra kontakter inom såväl öppenvården som privata alternativ dit du som är orolig kan vända dig.

Fem tips från IQ kring alkohol och semester:

  1. Gör ett test på alkoholprofilen innan semestern och skaffa dig en nulägesbild.
  2. Bestäm dig innan semestern för när och hur du tänker dricka alkohol. Med en målbild ökar också chansen att det blir så.
  3. Prata med din partner och familj om hur ni ser på alkohol under semestern.
  4. Varva med alkoholfria alternativ eller drick varannan vatten.
  5. Gör Alkoholprofilen igen efter semestern och jämför med resultatet före semestern.   

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: