Gungande rörelse kan ge dig bättre sömn och förbättra minnet

Gungande rörelse kan ge dig bättre sömn och förbättra minnet

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-01-25
Författare: Anders Åker

Gungande eller vaggande rörelser kan, förutom att du somnar snabbare, ge både djupare sömn och dessutom förbättra minnet.

Det visar forskning som publicerats i tidskriften Current Biology.

Långsam vaggningsrörelse

Att det kan upplevas som sövande att ligga i en båt som guppar eller en hängmatta som gungar känner nog många igen. Det finns även forskning sedan tidigare som visar att man kan somna snabbare i en säng som gungar. Det är forskare i Schweiz som nu har upptäckt ytterligare fördelar med att vaggas under sömnen.

För att mäta effekten av gungningar fäste forskarna elektroder på totalt 18 unga vuxna. Deltagarna fick sova en natt i en stillastående säng och en natt i en säng som gungade. Det var ingen våldsam gungning utan vaggningsrörelsen var långsam, bara ett varv på fyra sekunder.

Kommer i fas med hjärnan

Resultatet visade att försökspersonerna inte bara hade mer djupsömn och färre uppvaknande i den gungande sängen, gungningen verkar även påverka minnet. När deltagarna efter natten fick göra minnestester presterade de ännu bättre efter att ha vaggats.

John Axelsson är sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och säger i en kommentar till Sveriges Television att det verkar som att gugningarna kommer i fas med hur hjärnans djupsömnvågor ligger. Rörelserna stimulerar hjärnan så att man får djupare och fler sömnvågor menar John Axelsson.

Påverkar balansorganet

En teori är att påverkan på sömnen går genom örats balansorgan vilket skulle kunna förklara effekten gungande rörelser har på sömn.

Nu behövs det mer forskning för att man ska kunna dra några slutsatser men man ser att forskningen och kunskapen kring rörelser vid sömn skulle kunna leda till nya sätt att behandla sömnsvårigheter.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress