Ange ditt sökord

Människan anpassat sig till att gå upp innan solen går upp och och gå och lägga sig tidigare på kvällen. Foto: Shutterstock

Människan anpassat sig till att gå upp innan solen går upp och och gå och lägga sig tidigare på kvällen. Foto: Shutterstock

Forskare: Vi borde ha sommartid året runt

På söndag ställer vi tillbaka klockan en timme, det är med andra ord dags för vintertid. Forskare menar dock att människan genom biologisk anpassning egentligen skulle kunna ha sommartid året om.

Annons:

Sommartiden infördes 1980 i Sverige och sträcker sig från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober.

Vintertid och hälsa

De flesta påverkas inte alls av att ställa om klockan, det menar John Axelsson som är sömnforskare vid Karolinska institutet. I en intervju med Vardagspuls menar han att om det finns några negativa effekter av vinter- och sommartid så rör det främst sommartid.

Svenska studier har visat att antalet hjärtinfarkter ökar med omställningen till sommartid. Det gäller dock ett mindre antal personer som ingår i vissa riskgrupper.

Extra belastning

Orsaken till att vissa påverkas mer än andra är att en omställning av klockan kan leda till omställningsstress och extra belastning för personer med förhöjd risk för hjärtinfarkt.

För de allra flesta innebär omställningen dock inga större risker, säger John Axelsson till Vardagspuls.

Anpassat oss biologiskt

John Axelsson menar att de flesta människor inte lever i samklang med natur och dagsljus på samma sätt som förr. Det innebär att många inte heller har en dygnsrytm som är exakt 24 timmar.

Just eftersom människan har anpassat sig till att gå upp innan solen går upp och och gå och lägga sig tidigare på kvällen anser John Axelsson att det egentligen bör råda sommartid året om.

 

Annons:

Källor:

Vardagspuls

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: