Ange ditt sökord

Floating är terapi på det sättet att muskler och sinnen går in i en djupgående vila. Foto: Shutterstock

Floating är terapi på det sättet att muskler och sinnen går in i en djupgående vila. Foto: Shutterstock

Floating kan lindra ångestsymtomen

Genom att stänga in sig i en saltvattentank där varken ljud eller ljus tränger in kan man bli fri från sina ångestsymtom. Avslappningstekniken kallas floating och har i en ny studie visat sig effektfull i behandlingen av generaliserat ångestsyndrom, GAD.

Annons:

Den aktuella studien kommer från Karlstad universitet.

Svårbehandlad diagnos

Att ha ångest innebär ofta att man går omkring med en inneboende oro som ständigt är närvarande. Många gånger har det pågått sedan unga år och kan bland annat ge sömnproblem, koncentrationssvårigheter, muskelspänningar och depression. Diagnosen är svår att behandla men brukar bestå av en kombination av terapi och medicinering.

Eftersom man sedan tidigare vet att floating fungerar bra mot stress och som komplement till redan etablerade behandlingsformer, ville forskarna se hur det kunde hjälpa personer med GAD.

Behandlades med kort och intensiv floatingterapi

I studien deltog 50 personer som delades upp i två grupper, en behandlingsgrupp och en kontrollgrupp. Före behandlingen fick samtliga personer svara på ett standardformulär för diagnosen GAD, där de själva fick värdera sin sömnkvalitet, känslohantering, oro och även depression, som är en vanlig samdiagnos med GAD.

Behandlingsgruppen fick därefter en kort men intensiv floatingbehandling på 12 floatingtillfällen under 7 veckor. När de efter avslutad behandling fick värdera sig själva igen hade deras generella GAD-symtom minskat rejält jämfört med kontrollgruppen.

Kristoffer Jonsson, doktorand i psykologi och en av forskarna, säger att 37 procent inte ens hade diagnosen GAD längre om man tolkar enbart utifrån formulären. Utöver formulären gjordes även djupintervjuer med behandlingsgruppen. Vidare berättar han om andra positiva effekter såsom bättre sömn och att depressionen gick ned. Även oron i vardagslivet minskade, om än inte lika starkt.

Samma effekt som ångestdämpande mediciner 

Den positiva effekten med floating visade sig även kvarstå sex månader senare. Då lät forskarna både behandlingsgruppen och kontrollgruppen återigen svara på formuläret. Symtomen för behandlingsgruppen låg då kvar på samma låga nivåer som precis efter floatingbehandlingen. 

Floating är terapi på det sättet att muskler och sinnen går in i en djupgående vila, vilket tros ge samma effekt som vissa ångestdämpande mediciner. Man har därför stor tilltro till att floatingterapi på ett naturligt sätt kan minska ångest och patologisk oro hos personer som lider av dessa åkommor.

Annons:

Källor:

Karlstad universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: