Ange ditt sökord

Studien visar att också helgsömnen påverkar betygen och att för lite sömn på helgerna ger sämre betyg. Foto: Shutterstock

Studien visar att också helgsömnen påverkar betygen och att för lite sömn på helgerna ger sämre betyg. Foto: Shutterstock

För lite sömn kan påverka skolbetygen negativt

Det vara en god idé att som elev gå och lägga sig i tid för visst kan sämre sömn leda till sämre betyg.

Annons:

Det menar i alla fall norska, amerikanska och svenska forskare som står bakom en ny studie.

Bättre medelbetyg

I studien deltog runt 8 000 ungdomar och när forskarna sammanställde resultatet visades ett tydligt mönster. Ju mindre sömn, desto sämre betyg.

Enligt studien kunde man bland annat se att de gymnasieelever som gick och la sig mellan 22 och 23 på vardagskvällarna hade ett betydligt bättre medelbetyg än elever som la sig senare.

Gäller även helgerna

Resultatet från studien visar även att betygen påverkas negativt om eleverna la sig senare på helgerna än på veckodagarna. I ett pressmeddelande konstaterar huvudförfattaren Marie Hysing att “våra fynd tyder på att tidigare sänggående, och att uppmuntra liknande sömnrutiner under veckan, är viktigt för den akademiska prestationen.”

Studien har publicerats i tidskriften Journal of Sleep Research.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: