Ange ditt sökord

Två timmars för lite sömn fördubblar risken att råka ut för en trafikolycka. Foto: Shutterstock

Två timmars för lite sömn fördubblar risken att råka ut för en trafikolycka. Foto: Shutterstock

För lite sömn gör dig till en trafikfara

Om du missar en till två timmars sömn under ett dygn och sedan sätter dig bakom ratten nästan fördubblar du risken för att råka ut för en bilolycka.

Annons:

Det enligt en amerikansk studie som granskat bilkrascher, förare och sömn i anslutning till olyckorna.

Inte ovanligt att köra trött

I Sverige genomför Trafikverket stora trafiksäkerhetsenkäter årligen där flera tusen deltar. Undersökningarna har visat att det är långt ifrån ovanligt att köra trots att man fått för lite sömn.

Den aktuella studien baseras på 4 500 bilkrascher som inträffat i USA och 7 000 amerikanska förare.

Även lite sömn innebrä risk

Forskarna kunde konstatera att även lite sömnbrist innebär en stor trafikfara. Om du har sovit fem timmar och sedan kör iväg så är risken att du råkar ut för en olycka lika stor som om du har druckit alkohol och har alkohol i kroppen. 

Jämförelsevis ökade faran med fyra gånger jämfört med om du är utsövd och nykter. Två timmars mindre sömn fördubblar risken för bilolyckor konstaterar forskarna. 

Lika farligt

Den amerikanska studien stämmer med tidigare forskning, såväl internationell som svensk. Det är lika farligt att sätta sig bakom ratten trött som att ha alkohol i kroppen. 

Däremot är det svårare att i lagen mäta trötthet och därmed komma åt problematiken juridiskt. Rådet är att alltid få en bra nattsömn innan du sätter dig bakom ratten för att minska risken att du orsakar en olycka som kan leda till fara för såväl dig som dina medtrafikanter. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: