Ange ditt sökord

Euromelanoma vill lyfta kunskapen om hudcancer

Euromelanoma är en årligen återkommande europeisk kampanj Initierad 1999 av European Dermatology Forum (EDF). Varje vår arbetar hudläkare, andra medicinska professioner, frivilligorganisationer och allmänheten i över 30 länder, för att sprida kunskap och öka medvetenheten om melanom och andra hudcancertyper.

Annons:

Hudcancer är en allvarlig hälsorisk som påverkar miljontals människor över hela världen varje år. Men genom tidig upptäckt och förebyggande åtgärder kan många liv räddas och mycket lidande undvikas. Numera är malignt melanom den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Under 2000-talet har antalet fall fördubblats och under 2022 insjuknade drygt 10,000 personer i Sverige i hudcancer.

Euromelanoma lägger extra fokus på att förmedla information om riskfaktorer för hudcancer och att uppmuntra människor att skydda sin hud och vara uppmärksamma på misstänkta hudförändringar.

En enkät om hudcancer visade att de flesta är medvetna om riskerna med solning. Majoriteten säger att de tänker på att skydda sig från solen, men en del gör det inte regelbundet. En betydande andel har aldrig undersökt sin hud eller sökt vård för misstänkta förändringar. Det är viktigt att uppmuntra människor att regelbundet kontrollera sin hud och söka vård vid behov.

För att minska risken för melanom och andra hudcancerformer är det viktigt att skydda huden från UV-strålning. Åtgärder inkluderar användning av solskyddsmedel med hög SPF och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning, täckande klädsel, speciellt under de varmaste timmarna mitt på dagen och undvikande av överdriven solning och solarier.

Identifiera hudcancer – vad du ska leta efter?

Att vara medveten om de tidiga tecknen på hudcancer är avgörande för att upptäcka och behandla sjukdomen i dess tidigaste stadier. Här är vad du ska leta efter:

 • Ändrade fläckar: Fläckar som ändrar storlek, form eller färg bör ses som varningssignaler.
 • “Fula ankungen”-tecknet: Detta innebär att en fläck skiljer sig markant från andra fläckar på din hud.
 • Asymmetriska eller ojämna fläckar: Misstänkta fläckar kan ha oregelbundna kanter eller vara asymmetriska i formen.
 • Grov eller fjällig yta: Vissa hudförändringar kan kännas grova eller fjälliga vid beröring.
 • Flerfärgade fläckar: Fläckar som har olika nyanser eller olika färger inom samma hudförändring.
 • Kliande, blödande eller läckande fläckar: Hudförändringar som orsakar klåda, blödning eller vätskande bör utvärderas av en läkare.
 • Pärlig yta: Vissa hudcancrar kan se ut som små pärlor på huden.
 • Sår som inte läker: Om en fläck inte läker inom en rimlig tidsperiod kan det vara ett tecken på hudcancer.

Kom ihåg att du alltid har möjlighet att boka tid på din vårdcentral om du har misstänkta hudförändringar. Vid behov kan din läkare ordna en remiss till hudspecialist för bedömning.

5 Huvudtyper av misstänkta hudförändringar

För att hjälpa dig att identifiera potentiella hudcancrar, får du här en översikt över de vanligaste typerna av misstänkta sjukliga hudförändringar:

 1. Melanom: Den farligaste formen av hudcancer som ofta uppstår som en förändring i ett födelsemärke eller en ny tillväxt på huden. Omkring 80 till 85 procent av alla med malignt melanom i huden botas och ju tidigare upptäckt desto bättre prognos.
 2. Basalcellscancer: Den vanligaste formen av hudcancer, men också den minst farliga. Den kan se ut som en glänsande, röd, rosa eller blodig fläck på huden. Denna cancerform ger nästan aldrig metastaser och praktiskt taget alla patienter botas.
 3. Skivepitelcancer: Näst vanligaste formen av hudcancer som vanligtvis uppstår i solbelysta områden som ansikte, öron och händer. Omkring 95 procent av all skivepitelcancer kan botas med operation.
 4. Aktinisk keratos: Ett förstadium till skivepitelcancer som ofta uppträder som små, fjälliga fläckar på huden.
 5. Merkelcellscancer: En ovanlig men aggressiv form av hudcancer som vanligtvis uppträder som snabbt växande knölar på huden.

Tecken på melanom

Melanom är den mest allvarliga formen av hudcancer och kräver tidig upptäckt och behandling för att förhindra spridning. Använd ABCDE-metoden för att identifiera potentiella tecken på melanom:

 1. Asymmetri: Ena sidan av fläcken är inte symmetrisk med den andra.
 2. Ojämna kanter: Fläcken har oregelbundna eller ojämna kanter.
 3. Olika färger: Fläcken innehåller olika nyanser eller färger.
 4. Diameter: Fläcken är större än 6 mm i diameter.
 5. Evolution: Det finns en förändring i fläckens utseende över tid.

Hur och var ska du titta?

Att utföra regelbundna undersökningar på sig själv är avgörande för att upptäcka hudcancer tidigt. Här är några tips för att genomföra en effektiv hudkontroll:

 • Börja med att välja en tid på månaden och håll fast vid den.
 • Använd ett väl upplyst område och en spegel för att undersöka din hud.
 • Arbeta dig igenom din kropp från topp till tå och notera eventuella förändringar eller misstänkta fläckar.
 • Om du hittar något misstänkt, ta bilder för att hålla koll på eventuella förändringar över tid.

Vem löper risk för hudcancer?

Vissa personer löper högre risk att utveckla hudcancer än andra. Riskfaktorer inkluderar:

 • Ljus hy eller benägenhet att bränna sig lätt.
 • Tidigare historik av solbränna eller soleksem.
 • Långvarig exponering för solen, särskilt under barndomen och tonåren.
 • Perioder av intensiv solexponering, som solsemester eller utomhusarbete.
 • Användning av solariet eller annan konstgjord UV-exponering.
 • Stor mängd födelsemärken eller atypiska födelsemärken.
 • Familjehistoria av hudcancer.
 • Ålder över 50 år.
 • Organtransplantation eller annan behandling som försämrar immunförsvaret.

Vad ska du göra om du misstänker farlig hudförändring?

Om du misstänker att du har hudcancer eller har upptäckt en misstänkt fläck på din hud, är det viktigt att agera snabbt. Här är några steg att följa:

 1. Konsultera en läkare: Boka en tid med din läkare eller en hudläkare för en grundlig undersökning och bedömning av din hudförändring.
 2. Följ läkarens rekommendationer: Om en hudförändring bedöms vara misstänkt för cancer, kommer din läkare att föreslå lämpliga tester och behandlingsalternativ.
 3. Fortsätt med regelbundna kontroller: Fortsätt att övervaka din hud och besök din läkare regelbundet för uppföljning och övervakning av eventuella förändringar.

Att vara medveten om risken för hudcancer och att ta proaktiva åtgärder för att skydda din hud är avgörande för att bibehålla din hälsa och välbefinnande. Genom att följa dessa riktlinjer och vara uppmärksam på din hud kan du minska risken för hudcancer och upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede när de är lättare att behandla.

Läs mer om födelsemärken och malignt melanom.

Läs om hudcancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: