Ange ditt sökord

Näst efter rökning är alkohol den främsta orsaken till att drabbas av cancer. Foto: Shutterstock

Näst efter rökning är alkohol den främsta orsaken till att drabbas av cancer. Foto: Shutterstock

Ett litet glas vin per dag ökar risken för bröstcancer

Att alkohol, även i mindre mängder, kan ge cancer är en bidragande orsak till att två professorer vill se ett förbud mot alkohoreklam.

Annons:

Det är professorern Peter Briberg och Peter Allebeck som på DN Debatt menar att alkoholreklamen är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Ökar risken med 10 procent

Enligt World Cancer Report ligger alkohol bakom fem procent av all cancer vilket innebär att alkohol näst efter rökning är den största enskilda orsaken till att drabbas av cancer.

Exempelvis ökar risken att drabbas av bröstcancer med tio procent om du dricker ett litet glas vin per dag.  

Bör starta folkhälsoarbete

136 000 nya cancerfall som är relaterade till alkohol diagnostiseras enligt debattörerna varje år i EU. Man menar att alkoholens roll när det kommer till cancer är större än man hittills trott och att det är “förvånansvärt okänt just i Sverige att alkohol orsakar cancer”.

Därför anser man att det bör startas ett brett folkhälsoarbete som ska leda till minskad alkoholkonsumtion och förhoppningsvis färre antal cancerfall. 

Alkoholreklam ett allvarligt hot

Höga priser och reglerad försäljning är de mest verkningsfulla åtgärderna när man vill minska antalet alkoholskador, det enligt den medisinska tidskriften The Lancet. Bland andra åtgärder fanns också begränsningen av alkoholreklam som enligt forskarna även det kan minska skadorna av alkohol. 

I debattartikeln menar man att alkoholreklamen i Sverige utgör ett “allvarligt hot mot folkhälsan” och man vill nu att alkoholreklam ska förbjudas. Man vill även att förbudet inkluderar reklam via sociala medier och att media skriver mer om alkoholens skadlighet och biverkningar än positiva effekter.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: